Aan de slag met de webcatalogus

Delen:

Structuur

Binnen de webcatalogus kun jij contentpagina’s aanmaken, dit zijn items. Items behoren altijd in een bepaalde categorie. Een categorie kan ook een eigen pagina hebben. Hier worden dan alle items weergegeven die binnen deze categorie vallen. Categorieën vallen altijd binnen een beheergroep. Binnen deze beheergroep bepaal je alle instellingen voor de overzichten en contentpagina’s.

Beheergroepen

Het inrichten van de catalogus begint met het opzetten van de juiste beheergroepen. Daarna kun je categorieën gaan aanmaken. De beheergroep bepaald de instellingen die gelden voor de onderliggende categorieën. Bedenk goed welke categorieën je allemaal wilt gaan gebruiken. Bedenk ook welke instellingen je bij deze categorieën wilt hebben, voor iedere categorie met aparte instellingen moet namelijk een beheergroep worden gemaakt.

Categorieën

Voordat er items geplaatst kunnen worden in een beheergroep, moet er een categorie worden aangemaakt. Ook kan een beheergroep meerdere categorieën bevatten, wanneer deze dezelfde instellingen delen. Per categorie kunnen er aparte zoekfilters en sorteeropties worden aangemaakt. Bedenk daarom welke zoekfilters en sorteeropties er bij deze categorieën horen. 

Items

De uiteindelijke pagina met informatie voeg je toe bij items. Dit kan een tekstpagina zijn die op zichzelf staat zoals een ‘over ons’ pagina, maar het kan ook een onderdeel zijn van een categorie zoals nieuwsberichten.

Menu

Na het aanmaken van de juiste pagina’s is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bezoekers de pagina’s kunnen bereiken via het menu. Het is belangrijk dat bezoekers makkelijk kunnen navigeren door jouw website. Maak hier een logische indeling voor.

Iedere pagina heeft een eigen URL, daarmee kun jij een menu item maken. Je kunt een menu item maken voor een specifieke pagina, maar ook voor een overzichtspagina van een categorie. Bedenk daarom goed welke knoppen je wilt aanmaken voor welke pagina’s en in welk menu je deze wilt tonen.

Eigenschappen

Items kunnen worden voorzien van eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in vraagblokken of zoekcriteria. De eigenschappen worden verkregen met een vraag, bijvoorbeeld: Wat is het onderwerp van de pagina?. De vragen zijn gekoppeld aan een beheergroep en moet je daarom voor iedere beheergroep instelling. Daarna kun je per item de vragen beantwoorden. Bedenk daarom per beheergroep, welke eigenschappen de items moeten krijgen.

Vraagblokken

Een vraagblok is een plek waar de eigenschappen van een item getoond kunnen worden. Per beheergroep stel je vraagblokken in die zijn gebaseerd op de eigenschappen binnen die beheergroep. Per beheergroep zijn er twee plaatsen om de eigenschappen te tonen.

  • Thumbnail: De thumbnail van een item wordt weergegeven in de overzichtspagina van een categorie. Deze is belangrijk omdat het bezoekers helpt bij het scannen van het overzicht. Hiermee vinden ze sneller de informatie die zij zoeken.

  • Itempagina: Deze eigenschappen worden dan getoond op de contentpagina zelf. Omdat bezoekers hier niet meer aan het zoeken zijn, kun je hier meer uitgebreide of gedetailleerde eigenschappen gebruiken.

Het is ook mogelijk om dezelfde vraagblok in te stellen voor de thumbnail en de itempagina.

Zoekfilters

Wanneer er veel items in een categorie komen, kan het handig zijn om zoekfilters in te stellen. Bezoekers kunnen dan het overzicht filteren op bepaalde eigenschappen. Je kunt deze zoekfilters toevoegen aan de hand van de eerder gemaakte vragen. Daarna kun je per categorie instellen welke zoekfilters je wilt tonen. Het is daarom mogelijk bij categorieën binnen dezelfde beheergroep, verschillende filters te tonen.

Bloginfo
Soort functie
Onderwerp