Zoeken
-
Onderwerp
Geen resultaten
Helaas hebben je filters geen resultaat opgeleverd. Pas de filters aan om resultaten te zien.
Wis filters
Wij adviseren om alle gewenste profielkenmerken, onderverdeeld in enkele rubrieken, in een kladblok bestand te noteren.
Wanneer jij het platform inricht dan kan je het beste beginnen met de inrichting van de beheergroepen.
Categorie pagina’s worden jouw overzichtspagina’s. Wanneer je de beheergroepen hebt aangemaakt kan je categorieën aanmaken en die aan een beheergroep koppelen.
Wij hebben in SiteCMS een module toegevoegd waarmee jij het menu van het platform zelf kan beheren.
Wanneer je met je muis over de gewenste afbeelding die je als overzichtsafbeelding in wilt stellen in SiteCMS gaat, dan opent er een menuutje bij de afbeelding.
De Slide op de homepage is voorzien van een knop. Hiermee kun je bezoekers direct attenderen op een belangrijke call to action. Wil je toch liever geen knop op de Slide, dan kun je deze verwijderen.
In SiteCMS is het mogelijk om vervolgvragen in te stellen. Hiermee is het mogelijk om vragen aan antwoorden van een andere vraag te koppelen. Bijvoorbeeld bij de vraag: ben je een consument of een bedrijf? Aan het antwoord “bedrijf” kunnen dan verschillende vervolgvragen worden gekoppeld. Bijvoorbeeld: wat is de bedrijfsnaam en wat is de slogan? Deze vragen worden dan niet getoond als iemand het antwoord consument aanvinkt.
Binnen het systeem kun je meerdere items aan een categorie toevoegen. Daarbij heb je de mogelijkheid om de volgorde van deze items te wijzigingen.
Eigenschappen kunnen op verschillende plaatsen op de website getoond worden. Bijvoorbeeld op de profielpagina, in het zoekoverzicht of in een categoriepagina. We tonen deze eigenschappen met vraagblokken. Deze bestaan dus voor de eigenschappen van profielen maar ook voor de eigenschappen van items uit een beheergroep.
Zorg ervoor dat je eerst vragen hebt aangemaakt voor de juiste beheergroep en in de juiste
vraaggroep. Volg daarna de volgende stappen om vraagblokken aan te maken:
Per beheergroep kun je instellen welke vraagblok gebruikt wordt voor de thumbnail en voor de detailpagina. Voor de profielpagina staan deze standaard al gekoppeld en hoeft deze stap niet doorlopen te worden. Zorg ervoor dat eerst de beheergroep en de vraagblokken op de juiste manier zijn toegevoegd.
Vragen moeten gekoppeld zijn aan een beheergroep en aan een vraaggroep. Door de beheergroep te selecteren bepaal je in welk onderdeel van de website deze vragen thuishoren. Door een vraaggroep aan te maken kun je verschillende vragen bij elkaar groeperen. Je kunt dus meerdere vraaggroepen binnen één beheer groep aanmaken.
Bezoekers kunnen zich registreren op de website als gebruiker. Dit doen zij door de vragen van het inschrijfformulier in te vullen en hun e-mailadres te bevestigen. Wanneer zij dit hebben gedaan kunnen zij inloggen op de website en hun profiel informatie ingeven door de extra vragen in de over mij groep te beantwoorden. Je kunt de vragen die gesteld worden op het inschrijfformulier eenvoudig beheren. Deze werkt op basis van reguliere vragen, zorg er daarom eerst voor dat je alle vragen al hebt aangemaakt.
De website heeft verschillende menu’s die te beheren zijn. Menu opties maken het mogelijk voor de bezoeker om te navigeren naar achterliggende pagina’s. De navigatie is een belangrijk onderdeel van de user experience. Het platform heeft de volgende menu’s:
De menu knoppen zijn niets meer dan een knop die gelinkt is aan een Url. De Url verwijst de bezoeker door naar de betreffende pagina wanneer er op de knop wordt geklikt. Via de menu module kun je deze menuknoppen beheren, maar je kunt ze alleen linken naar bestaande pagina’s. Zorg daarom altijd eerst dat alle pagina’s zijn aangemaakt. Je kunt menu items op de volgende manier toevoegen (of wijzigen):
Via SiteCMS is het mogelijk om menu items van een icoon te voorzien. Dat kan bijdrage aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Een menu met iconen is namelijk overzichtelijker en
makkelijker te scannen.
Het komt weleens voor dat er een menu knop is aangemaakt, maar dat deze niet werkt. In dit geval gaat het vaak om een simpele fout. De URL die ingevuld wordt bij het menu item onder link, moet namelijk exact overeenkomen met de URL van de pagina waar de bezoeker dient uit te komen. Hier volgen een aantal snelle stappen om het probleem op te sporen:
De homepage is voorzien van een grote slider. Deze slider is bedoeld om een sfeerbeeld te tonen zodat bezoekers direct begrijpen waar de website over gaat. De slider is voorzien van een titel, omschrijving en een knop. Hiermee kun je bezoekers direct attenderen op een belangrijke call to action. De slide kun je op de volgende manier wijzigen:
Wat goed dat je aan de slag wilt met het afstemmen van de homepage. De homepage is
opgemaakt uit verschillende elementen in een vast format. Dit format is door onderzoek tot stand gekomen en heeft zijn effectiviteit bewezen. Dat is de reden dat je niet volledig vrij bent om de homepage te veranderen.
Alle items worden in een categorie overzicht weergegeven. Per categorie kunnen bepaalde sorteringen worden toegevoegd. Dit bepaald in welke volgorde de items worden weergegeven. Standaard staan er vier mogelijke sorteringen in het systeem:
- 4.7/5 - 500+ klanten
Toepassingen
Vragen of advies?
Ik wacht in dit hoekje
Vul onderstaand formulier in. Ik sta voor je klaar en zal snel reageren.