Zelf automatische incasso's beheren in SiteCMS

Delen:

Middels dit bericht willen wij je op de hoogte brengen van een nieuwe toevoeging aan SiteCMS die jou en je klanten zeker zullen waarderen! 

Wat zijn automatische incasso opdrachten?

Incasso opdrachten vormen een belangrijk onderdeel van het financiële systeem in StartPlatform en worden gebruikt om betalingen te innen van klanten. Deze opdrachten bieden een handige manier om regelmatige betalingen te automatiseren en te beheren. Laten we eens dieper ingaan op wat incasso opdrachten precies zijn en hoe ze werken.

Definitie en doel van automatische incasso opdrachten

Een incasso opdracht is een financiële transactie waarbij een persoon of organisatie, die gemachtigd is door een betaler, automatisch geld van een bankrekening int. Dit wordt binnen StartPlatform gebruikt voor terugkerende betalingen, zoals abonnementskosten, en lidmaatschapsbijdragen. Het doel van incasso opdrachten is om het betalingsproces te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat de betalingen op tijd en nauwkeurig worden uitgevoerd zonder dat onze klanten daar extra tijd aan kwijt zijn.

Hoe werken automatische incasso opdrachten ?

 • Machtiging: De eerste stap bij het opzetten van een incasso opdracht is het verkrijgen van toestemming van de betaler. Dit gebeurd bij StartPlatform met een IDeal (Nederlandse klanten), Giropay (Duitse klanten), Creditcard (internationale klanten) en Sofortbanking (Europese klanten) betaling voor de eerste periode waarin de betaler direct instemt met het automatisch afschrijven van bedragen voor de volgende perioden.
 • Opdracht indienen: Nadat de machtiging is verkregen, dient jouw platform een incasso opdracht in bij de bank van de betaler in. Deze opdracht bevat de nodige informatie, zoals het rekeningnummer van de betaler, het te innen bedrag en de frequentie van de incasso.
 • Verwerking: De bank van de betaler verwerkt de incasso opdracht op de opgegeven datum. Het afgesproken bedrag wordt automatisch overgeboekt van de bankrekening van de betaler naar de rekening van jou.

Voordelen van automatische incasso opdrachten

 • Efficiëntie: Incasso opdrachten verminderen de administratieve last van handmatige facturering en betalingen. Dit bespaart tijd en middelen voor zowel de incassant als de betaler.
 • Nauwkeurigheid: Omdat incasso opdrachten geautomatiseerd zijn, zijn fouten als gevolg van handmatige invoer minder waarschijnlijk. Dit helpt om betalingsgeschillen en vertragingen te verminderen.
 • Gemak: Voor betalers betekent dit minder zorgen over het handmatig betalen van rekeningen en het voorkomen van achterstanden.

Belangrijke aandachtspunten bij incasso's

Het is essentieel om zorgvuldig om te gaan met incasso opdrachten en ervoor te zorgen dat de betaler goed op de hoogte is van de afspraken. Dit omvat duidelijke communicatie over de afschrijvingen, transparantie over de ingediende bedragen en een gemakkelijke manier voor betalers om de incasso te annuleren indien nodig. Binnen onze software wordt jouw klant hier automatisch goed op geattendeerd.

Nieuwe update voor het beheren van automatische incasso opdrachten

Vanaf nu kun je moeiteloos alle incasso's van de abonnementen van je klanten beheren, rechtstreeks vanuit SiteCMS. Geen gedoe meer met meerdere systemen - alles is nu handig binnen handbereik.

We hebben ook een omzetprognoses ingebouwd om je te helpen bij het plannen en voorspellen van je maandelijkse inkomsten. Met deze handige functie kun je een solide inschatting maken van wat je elke maand kunt verwachten, waardoor je beter voorbereid bent op de toekomst.

Je vind het incasso gedeelte in SiteCMS -> Administratie -> Incasso’s.

We zijn enthousiast over deze toevoegingen en hopen dat ze je werk een stuk gemakkelijker zullen maken. Bedankt voor je voortdurende steun en vergeet niet om ons feedback te geven terwijl je deze nieuwe functies uitprobeert. Jouw succes is onze drijfveer!

Andere benamingen voor automatisch incasso

Natuurlijk, er zijn verschillende andere termen die vaak worden gebruikt als synoniemen voor "automatisch incasso." Hier zijn enkele alternatieve benamingen:

 • Automatische afschrijving: Dit verwijst naar het proces waarbij geld automatisch wordt afgeschreven van de bankrekening van een betaler volgens een vooraf bepaald schema.
 • Geautomatiseerde betaling: Deze term duidt op het geautomatiseerde proces van betalingen waarbij geld automatisch wordt overgeboekt van de bankrekening van de betaler naar de begunstigde.
 • Automatische betaling: Dit beschrijft het proces waarbij betalingen zonder tussenkomst van de betaler worden gedaan op basis van een voorafgaande goedkeuring.
 • Recurring payment: Dit is de Engelse term voor regelmatige betalingen die automatisch en periodiek worden uitgevoerd.
 • Direct debit: Dit is een term die vaak wordt gebruikt in het Engels en verwijst naar het systeem waarbij een incassant toestemming heeft om geld rechtstreeks van de bankrekening van een betaler af te schrijven.
 • Periodieke incasso: Dit verwijst naar incasso's die op regelmatige basis worden uitgevoerd, meestal volgens een vastgesteld schema.
 • Automatische inning: Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat betalingen automatisch worden geïnd zonder handmatige tussenkomst.
 • Staande opdracht: Dit is een term die in sommige landen wordt gebruikt om aan te geven dat een doorlopende opdracht is ingesteld voor het automatisch innen van betalingen.
 • Automatische betalingsopdracht: Hiermee wordt verwezen naar de instructie die door de betaler wordt gegeven om betalingen automatisch uit te voeren.
 • Doorlopende machtiging: Dit beschrijft de toestemming die de betaler geeft aan de incassant om doorlopend bedragen af te schrijven.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte terminologie kan variëren afhankelijk van de regio en het financiële systeem.

Platform update
Update datum
24 augustus 2023
Type update

Website met incasso’s opzetten?

Bekijk onze prijzen