Wat is een online platform?

Een website met leden contact

Delen:

Een online platform ontwikkelen is eigenlijk hetzelfde als een website maken. Maar wat wordt bedoeld met online platform? Een online platform is dan ook een website, maar dan met andere eigenschappen.

Een online platform ontwikkelen kost meestal meer tijd en is daardoor duurder dan het opzetten van een normale website. Het onderhouden van een online platform kost ook meer tijd dan het beheren van een normale website.

Waarom een online platform? 

Een online platform opzetten doe je niet om jouw bedrijf alleen maar in de markt te zetten. Online platform betekenis? Eigenlijk is die best simpel. Een online platform bouwen doe je om leden met elkaar in contact te brengen. Je wilt jouw leden laten samenwerken. Leden kunnen mensen of bedrijven onderling, maar ook mensen zijn die contact willen met bedrijven. 

Eigenschappen van een online platform

De belangrijkste eigenschap van een online platform is dat leden op een platform zaken zelf kunnen regelen. Online platformen faciliteren dat door bijvoorbeeld vraag en aanbod met elkaar te matchen, diverse contactmogelijkheden aan te bieden en door mensen op het juiste moment met een bepaald doel bij elkaar te brengen.

De mensen die samenkomen op een online platform zijn afhankelijk van elkaar. Zo heeft Airbnb woningeigenaren voor het aanbod en mensen die woningen willen huren op het platform nodig. Uber is afhankelijk van chauffeurs en van de mensen die een rit boeken.

Eigen online platform opzetten?

Wij kunnen jouw online platform bouwen met standaard software. De basis is in twee weken klaar zodat jij snel kan lanceren.

Onze prijzen

Verdienmodel van een online platform

Een online platform ontwikkelen doe je meestal niet uit liefdadigheid. Je wilt inkomsten met een online platform genereren. Dat is dan ook de voornaamste reden voor online platform ontwikkeling. Online platforms brengen leden samen om doelen te behalen.

Platformen besparen tijd voor jouw leden en tijd is het meest waardevolle bezit. Leden zijn daarom goed bereid om voor het faciliteren van deze contactmomenten, om zo haar doelen te bereiken, te betalen.

Er zitten verschillende verdienmodellen in online platformen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Abonnementen: leden sluiten daarbij een lidmaatschap af om jouw platform te gebruiken. Het maandbedrag wordt meestal automatisch geïncasseerd.
  • Credits: sommige leden willen niet aan een abonnement vastzitten. Platformen spelen daar dan slim op in door te werken met credits. Leden kopen credits en betalen vervolgens een credit voor een bepaalde actie op het platform. 
  • Advertenties: sommige leden willen nergens voor betalen. Maar dan kan het platform niet bestaan. Platformen spelen daar dan slim op in door het verkopen van advertentieruimte.

Wat is een digitaal platform?

Wil jij het antwoord op de vraag 'wat is een digitaal platform?'? Met een digitaal platform wordt meestal hetzelfde bedoeld als met een online platform. Een digitaal platform hoeft alleen niet altijd online te staan. Voor de beste formulering van het antwoord deel ik deze vraag op in enkele deelvragen:

Online platforms zijn volledig in onze maatschappij geaccepteerd. Wij leven daardoor in een bloeiende platform economie. Er zijn velen online platforms en daar komen dagelijks nieuwe platforms bij. Enkele voorbeelden van online platforms die wij dagelijks gebruiken zijn:

- Uber: In een minuut jouw taxirit direct bij de chauffeur reserveren.
- Marktplaats: Nieuwe en tweedehands spullen kopen en verkopen.
- Airbnb: Snel vakantiehuizen & appartementen huren en verhuren.
- Thuisbezorgd: Gemakkelijk & snel online eten bestellen.

Online platform exploiteren gebeurd door een bedrijf dat het platform in beheer heeft. Meestal met als doel het genereren van inkomsten, maar in sommige gevallen ook om toegevoegde waarde te leveren aan de maatschappij.

Het hangt er vanaf hoe je deze vraag ziet. Een platform heeft verschillende type kosten. Zo heb je de opzet kosten van een platform en de kosten die de gebruikers aan het platform betalen.

Opzet kosten van een platform: Deze kosten zijn lastig te schatten. Die zijn afhankelijk van de mogelijkheden die het platform aan haar gebruikers wilt bieden en van de zaken die het platform bedrijf zelf wilt doen en uit wilt besteden. De kosten van een platform op maat liggen tussen de 50.000 en 100.000 euro. De kosten van platform met basis componenten liggen bij StartPlatform op 1999 euro.

Kosten die gebruikers betalen aan een platform: Ook deze kosten zijn erg uiteenlopend. De kosten hangen af van de mogelijkheden die een platform aanbied. Hubspot is als digitaal platform een compleet CRM. De kosten liggen daarbij op ongeveer 600 euro per medewerker per jaar. Thuisbezorgd rekent ongeveer 20% van de orderwaarde per bestelling en een datingsite rekent ongeveer 10 tot 50 euro per maand.

Ben jij enthousiast geraakt van de platform betekenis en wil jij met een eigen digitale platform aan de slag? Ga een digitaal platform creëren! Er zijn diverse bedrijven die je daarmee kunnen helpen. Je kan een platform op maat laten bouwen of gebruikmaken van standaard softwarepakketten. Bekijk voor je begint even ons blog. Daarin staan veel tips en valkuilen om je verder te helpen.

Wat is een online platform?

Een online platform is een digitale omgeving waar mensen kunnen communiceren, informatie kunnen delen en samenwerken. Het kan een website of app zijn die mensen toegang biedt tot verschillende diensten of functionaliteiten op internet.

Er zijn veel verschillende soorten online platforms, zoals sociale media-platforms, e-commerce platforms, videoplatforms, gaming-platforms en meer. Deze platforms kunnen worden gebruikt om mensen te verbinden, om te communiceren, om te leren, om te winkelen of om te spelen.

Kort samengevat is het antwoord op de vraag ‘wat is een online platform?’: Het is een website waarop een hogere mate van interactie plaatsvindt, tussen leden om zo het doel van die leden te bereiken. 

Wat is een platform?

Wellicht ook interessant