Vacaturesite opzetten? 9 tips

9 tips bij het opzetten van een vacature website

Delen:

Hoe kan ik een vacature website opzetten? De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. Er wordt veel personeel gezocht en er is daardoor concurrentie van andere vacaturesites. Voor het opzetten van een vacaturebank moet je daarom goed doordacht van start gaan. In dit artikel geven wij jou 9 tips voor het opzetten van een vacaturesite.

Hoe kan ik een vacaturesite opzetten?

Dit zijn onze 9 tips voor het bouwen van een vacaturesite:

1: Vacaturebank opzetten voor een niche 

Wil jij een goede vacature website maken? Richt je dan vooral op een niche. Je gaat het namelijk niet winnen van de welbekende algemene vacaturebanken zoals Indeed en Monsterboard. Kies een niche die goed bij jouw eigen interesses past. Zo run jij jouw vacaturebank met meer plezier en houd je het ook langer vol.

2: Maak een plan voor vacaturesite maken

Een vacaturesite opzetten kan op tig manieren. Hoe ga jij het doen? Breng in kaart wie jouw doelgroep is. Hoe bereik je de werkgevers voor jouw vacature aanbod? Hoe krijg jij de kandidaten op de website? Hoe zorg je ervoor dat de werkgevers en de kandidaten juist jouw vacaturesite gaan gebruiken?  De antwoorden op al dit soort vragen vormen het fundament voor jouw vervolgstappen.

3. Vacaturesite bouwen binnen jouw budget 

Een vacaturesite maken kan voor praktisch elk budget. Hoe lager jouw budget, hoe meer jij zelf moet doen. Wil jij vacatures door werkgevers laten plaatsen of plaats jij die? Het laten plaatsen van vacatures door werkgevers kan via een werkgeversportaal. Dat brengt extra kosten met zich mee. Zo’n portaal kost bij de vacaturesoftware van StartPlatform bijvoorbeeld 100 euro extra. Wat is jouw budget? Zoek een oplossing die daar goed bij past.

Wist je dat? Een complete vacaturesite laten maken hoeft niet duur te zijn door onze standaard vacature software.

Onze prijzen

4. Breng functies voor jouw vacaturesite in kaart

Ga jij een vacature website laten maken? Daarin is echt alles mogelijk. Denk daarbij aan:

 • vacatures plaatsen door werkgevers;
 • accounts voor kandidaten;
 • online chatten tussen werkgevers en kandidaten;
 • online betaalmogelijkheden voor het plaatsen van vacatures;
 • zoeken naar vacatures met zoekfilters en een kaart weergave.

Letterlijk alles wat jij bedenkt kan bij het opzetten van een vacature website. 

5. Kies vacaturesoftware met zoekfilters en alerts

Ga jij een eigen vacaturesite bouwen? Het zoeksysteem is bij een vacature website een van de belangrijkste onderdelen. Zorg ervoor dat het aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Het zoek systeem is daarbij de basis. Zorg daarom voor een overzichtelijke lijst met vacatures;
 • Heb jij meer dan 50 vacature open staan? Maak die dan doorzoekbaar met filters. Zo vinden kandidaten de beste vacatures die bij hun passen.
 • Zorg dat Google de zoekfilters kan indexeren. Zo komen jouw vacatures hoger in Google;
 • Benchmark de snelheid van het zoeksysteem. Reageert de vacaturesoftware traag, kies dan voor andere vacaturesoftware. Dit bepaald voor een groot deel het succes van jouw vacaturesite;
 • Kies voor vacaturesoftware waarbij jij alle zoekfilters zelf kan bepalen. Zo kan jij snel anticiperen op jouw vacatureaanbod en het zoekgedrag van jouw kandidaten;
 • Zorg ervoor dat jouw kandidaat het vacatureaanbod op alle belangrijke kenmerken kan sorteren;
 • Al gehoord van job alerts? Laat kandidaten de zoekopdrachten opslaan waarbij ze hun e-mailadres achterlaten. Jouw vacaturesoftware kan ze dan automatisch mailen wanneer er een vacature wordt toegevoegd die bij de opgeslagen zoekopdracht past. 

Kunnen wij jou helpen met het opzetten van een vacaturesite? Ontdek wat wij voor jou kunnen doen.

Vacaturesoftware

6. Vacaturesite maken met simpel design

Je komt er niet met alleen een mooie vacature website bouwen. Ga jij een vacaturesite opzetten? Houd rekening met de volgende design standaarden:

 • Zorg ervoor dat het design vooral logisch is. Jouw vacature website hoeft niet direct mooier te zijn dan die van je buurman.
 • Zorg dat de zaken die belangrijk zijn opvallen;
 • Laat kandidaten niet hoeven zoeken naar sollicitatie formulieren;
 • Maak overzichten en vacature pagina’s eenvoudig te scannen;
 • Zorg ervoor dat werkgevers eenvoudig vacatures kunnen plaatsen;
 • Laat kandidaten zich snel inschrijven;
 • Zorg ervoor dat alles consistent is vormgegeven. Consistentie verhoogd de professionaliteit, dat verhoogd het vertrouwen en dat verhoogd weer de conversie op jouw vacaturesite. En dat wil je graag, want zo levert jouw vacaturesite meer op. 

7. Zorg dat men vacatures kan delen op social media

Ga jij een vacaturesite beginnen? Zorg ervoor dat iedereen jouw vacatures kan kunnen delen op social media. Zulke deelknoppen voeg je in een handomdraai toe. Zorg ervoor dat wanneer iemand een vacature deelt dat er dan wel een mooie advertentie voor die vacature pagina wordt weergegeven.  Jij hebt daar invloed op. Bij het bouwen van een vacaturesite kan daar rekening mee worden gehouden. 

8. Vacaturesite bouwen met goede SEO

Een vacaturesite beginnen zonder SEO is hetzelfde als op een treinstation wachten op een  boot. Zorg ervoor dat jouw vacaturesite boven het maaiveld uitsteekt en dat jij de kneepjes van SEO leert of besteed dit uit. Een vacaturesite met Goede SEO trekt meer gratis bezoekers via Google. Schrijf daarom vacature teksten waar de juiste zoekwoorden in verwerkt zijn. Je kan die achterhalen via de zoekwoordplanner binnen Google Ads. Kies ook vacaturesoftware die gekoppeld kan worden aan Google for Jobs. Veel mensen starten het zoeken van een nieuwe baan via Google. Speciaal daarvoor heeft Google een paar jaar terug Google for Jobs gelanceerd en jij kan ervoor zorgen dat jouw vacatures daar automatisch in komen.

9: Zoek hulp voor datgene dat je niet zelf kan

Je kan veel zelf doen. Maar doe jij dit dan wel goed? Win bij twijfel advies in. Dit kan vaak bij jouw vacature website bouwer. 

Hulp bij vacaturesite opzetten? 

Wil jij een vacature website maken? Neem vooral ook even contact met ons op. Wij kunnen je helpen met onze kant en klare vacaturesoftware. Die is voorzien van álle functies die jij nodig hebt voor een succesvolle vacature website.

Eigen vacaturesite laten bouwen? Laat je vrijblijvend informeren door onze socialisten.

Contact opnemen

Naast tips vacaturesite opzetten ook leuk

Lees onze andere blog artikelen