Online business opzetten stappenplan

Hoe kan ik een online business starten?

Delen:

Ben jij op zoek naar een manier om je eigen online business op te zetten? Dan ben je op de juiste plek! In dit artikel gaan we je stap voor stap begeleiden bij het opzetten van een succesvolle online business. 

Wat is een online business?

Als StartPlatform zijn wij ontzettend enthousiast over online business! Een online business is een bedrijf dat volledig of gedeeltelijk via het internet opereert. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om vanuit elke locatie ter wereld hun producten of diensten aan te bieden en klanten te bereiken zonder de beperkingen van een fysieke locatie.

Het starten van een online business kan een spannende en uitdagende onderneming zijn, maar het biedt ook talloze voordelen. Zo is er een grotere kans om meer mensen te bereiken en kun je gemakkelijk experimenteren met nieuwe producten en diensten. Bovendien is de opstartkost lager dan bij een fysiek bedrijf, omdat je geen huur hoeft te betalen voor een fysieke locatie en minder kosten hebt voor personeel.

Als je een passie hebt voor ondernemen en een idee hebt voor een online business, dan is dit de perfecte tijd om te beginnen. Met de opkomst van e-commerce en online marketing is er nog nooit zo'n gunstige tijd geweest om een online business te starten.

Of je nu producten of diensten aanbiedt, online cursussen of trainingen geeft, of inkomsten genereert via advertenties of affiliatemarketing, er zijn tal van mogelijkheden om een online business op te zetten en te groeien. Bovendien biedt het internet ook de mogelijkheid om nieuwe markten te betreden en klanten over de hele wereld te bereiken.

Online business opzetten handleiding

In deze online business opzetten handleiding gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

 • Waarom kiezen voor een online business?
 • Belangrijke stappen bij het opzetten van een online business
 • Een website opzetten voor je online business
 • Marketingstrategieën voor je online business
 • Succesvolle online business voorbeelden
 • Tips voor het runnen van een succesvolle online business

Laten we beginnen!

Waarom kiezen voor een online business beginnen?

De online wereld groeit sneller dan ooit tevoren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om online te winkelen in plaats van naar fysieke winkels te gaan. Met een online business kun je de wereld bereiken en je producten of diensten aanbieden aan miljoenen potentiële klanten. Een online business biedt ook de mogelijkheid om op een flexibele manier te werken en je eigen werktijden te bepalen. Kortom, het starten van een online business kan je veel vrijheid en financiële onafhankelijkheid bieden.

Belangrijke stappen bij starten van online business

Het opzetten van een online business kan een uitdagende taak zijn. Het is belangrijk om stap voor stap te werk te gaan om ervoor te zorgen dat je alle aspecten van je bedrijf goed op orde hebt. Hieronder hebben we een aantal belangrijke stappen op een rijtje gezet die je moet volgen bij het opzetten van je online business.

 • Identificeer je niche: Het is belangrijk om een specifieke niche te kiezen voor je online business. Dit betekent dat je een specifiek product of dienst aanbiedt aan een specifieke doelgroep. Door je te richten op een niche, kun je je onderscheiden van je concurrenten en je richten op een specifiek publiek. Een duidelijke niche maakt het ook gemakkelijker om je marketingstrategie te bepalen.
 • Doe marktonderzoek: Voordat je begint met het starten van je online business, moet je onderzoek doen naar je markt. Wie zijn je concurrenten en wat bieden ze aan? Wie is je doelgroep en wat zijn hun behoeften en wensen? Door marktonderzoek te doen, kun je je concurrenten beter begrijpen en bepalen hoe je jezelf kunt onderscheiden.
 • Stel je bedrijfsplan op: Een goed bedrijfsplan is essentieel voor het succes van je online business. Het helpt je om je doelen, doelstellingen en strategieën te definiëren. Het bedrijfsplan moet ook een duidelijk financieel plan bevatten, zodat je weet hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf op te starten en te runnen.
 • Registreer je bedrijf: Voordat je je online business start, moet je ervoor zorgen dat je bedrijf officieel is geregistreerd. Dit betekent dat je een handelsnaam moet kiezen en je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is belangrijk omdat het je beschermt tegen eventuele juridische problemen en omdat het je bedrijf meer geloofwaardigheid geeft.
 • Kies een platform: Als je een online business wilt starten, moet je een platform kiezen om je producten of diensten op te verkopen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder een eigen website via StartPlatform, een online marktplaats zoals Amazon of eBay, of een social media platform zoals Instagram. Het is belangrijk om te overwegen welk platform het beste past bij jouw niche en doelgroep.
 • Bepaal je productaanbod: Nu je je niche hebt gekozen, je marktonderzoek hebt gedaan en je platform hebt gekozen, is het tijd om je productaanbod te bepalen. Wat ga je verkopen en hoe ga je dit presenteren aan je klanten? Zorg ervoor dat je productaanbod past bij je niche en dat het een duidelijk verkooppunt heeft.
 • Bepaal je prijzen en verzendkosten: Het bepalen van je prijzen is een belangrijk onderdeel van je online business. Je moet ervoor zorgen dat je prijzen concurrerend zijn, maar ook dat ze voldoende winst opleveren voor je bedrijf. Het bepalen van verzendkosten is ook belangrijk, omdat dit kan bepalen of klanten wel of niet bij je kopen.

Een website opzetten voor online business

Als je ervoor kiest om een eigen website te hebben voor je online business, zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet volgen. Hieronder hebben we deze stappen voor je op een rijtje gezet.

 • Kies een domeinnaam: Je domeinnaam is het adres van je website. Het is belangrijk om een domeinnaam te kiezen die gemakkelijk te onthouden is en die past bij je bedrijf. Zorg ervoor dat je een domeinnaam kiest die beschikbaar is en die niet te lang is.
 • Kies een hosting provider: Een hosting provider is het bedrijf dat je website op het internet host. Het is belangrijk om een hosting provider te kiezen die betrouwbaar is en die goede klantenservice biedt. Er zijn verschillende hosting providers beschikbaar, dus het is belangrijk om onderzoek te doen voordat je er een kiest.
 • Ontwerp je website: Het ontwerp van je website is belangrijk omdat het de eerste indruk maakt op je potentiële klanten. Zorg ervoor dat je website er professioneel uitziet en dat het gemakkelijk te navigeren is. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is.
 • Voeg producten toe: Als je een online winkel hebt, moet je je producten toevoegen aan je website. Zorg ervoor dat je duidelijke foto's en beschrijvingen van je producten hebt en dat je prijzen up-to-date zijn.

Wil jij een online business beginnen, maar zelf niet al te veel stuntelen met alles dat met je website te maken heeft? Neem snel contact met ons op. Wij ontzorgen jou volledig met de strategie voor jouw online business. 

Een website laten maken voor jouw online business? Dit hoeft niet duur te zijn. Wij denken graag met je mee.

Onze aanpak

Marketing na online business opzetten

Ga jij een online business opzetten? Denk dan ook goed na over de marketing, nu is het tijd om je marketingplan te ontwikkelen. Hieronder hebben we een aantal belangrijke stappen op een rijtje gezet om je te helpen je online business te promoten.

 • Identificeer je doelgroep: Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is, zodat je je marketinginspanningen daarop kunt afstemmen. Wie zijn je potentiële klanten en waar bevinden ze zich online?
 • Maak een marketingstrategie: Op basis van je doelgroep en je bedrijfsdoelen moet je een marketingstrategie ontwikkelen. Welke kanalen ga je gebruiken om je doelgroep te bereiken en hoe ga je je online business promoten?
 • Social media: Social media is een geweldige manier om je online business te promoten. Maak accounts op platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter en deel regelmatig interessante en relevante inhoud.
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website hoog scoort in zoekresultaten. Dit betekent dat je je website moet optimaliseren voor zoekwoorden die relevant zijn voor je online business.
 • Adverteren: Adverteren op sociale media of zoekmachines kan een effectieve manier zijn om je online business te promoten. Overweeg het gebruik van betaalde advertenties om je bereik te vergroten.

Klantenservice voor je online business opzetten

Na online business starten begint het echte werk. Het bieden van uitstekende klantenservice is daarbij cruciaal voor het succes van je online business. Hieronder hebben we een aantal belangrijke stappen op een rijtje gezet om je te helpen de best mogelijke klantenservice te bieden.

 • Maak het gemakkelijk voor klanten om contact op te nemen: Zorg ervoor dat klanten gemakkelijk contact met je kunnen opnemen als ze vragen of problemen hebben. Dit kan betekenen dat je een contactformulier op je website plaatst, een e-mailadres opgeeft of zelfs een telefoonnummer aanbiedt.
 • Reageer snel op vragen en klachten: Zorg ervoor dat je snel reageert op vragen en klachten van klanten. Dit toont aan dat je om je klanten geeft en kan voorkomen dat ze elders hun aankopen doen.
 • Bied gratis verzending en retourzendingen aan: Gratis verzending en retourzendingen kunnen een belangrijke factor zijn voor klanten bij het kiezen van een online winkel. Overweeg om deze opties aan te bieden om je klanten tevreden te stellen.

Tips voor het runnen van een succesvolle online business

Hier zijn nog enkele tips om je te helpen een succesvolle online business te runnen:

 • Wees consistent: Consistentie is belangrijk voor het opbouwen van een sterke online aanwezigheid. Blijf regelmatig inhoud delen op sociale media en zorg ervoor dat je website up-to-date blijft.
 • Blijf innoveren: Blijf op de hoogte van nieuwe trends en technologieën en pas ze toe op je online business. Blijf vernieuwen en blijf relevant.
 • Maak gebruik van data-analyse: Data-analyse kan je helpen om inzicht te krijgen in het gedrag van je klanten en hoe ze omgaan met je online business. Gebruik deze inzichten om je marketinginspanningen te verbeteren en je klanten beter van dienst te zijn.
 • Houd je financiën bij: Het is belangrijk om je financiën goed bij te houden en te begrijpen waar je geld naartoe gaat. Maak gebruik van financiële tools zoals boekhoudsoftware om je te helpen bij het bijhouden van je inkomsten en uitgaven.
 • Wees geduldig: Het opzetten van een succesvolle online business kost tijd en inspanning. Wees geduldig en geef niet op als je niet meteen resultaten ziet. Blijf werken aan je online aanwezigheid en wees consistent.

Wij innoveren graag met je mee. Zo houden wij onze website software up-to-date, ook na oplevering van jouw website en ontvang je een compleet administratiepakket.

Onze software

Veelgemaakte fouten bij online business starten

Er zijn veel fouten die ondernemers kunnen maken bij het beginnen van een online business. Hieronder hebben we een aantal veelgemaakte fouten op een rijtje gezet om te vermijden:

 • Niet voldoende onderzoek doen: Het is belangrijk om voldoende onderzoek te doen voordat je je online business opzet. Begrijp je doelgroep en markttrends voordat je beslissingen neemt over je bedrijfsstrategie.
 • Geen aandacht besteden aan branding: Branding is belangrijk om je online business te onderscheiden van concurrenten. Zorg ervoor dat je een sterke merkidentiteit ontwikkelt en consistent communiceert via alle kanalen.
 • Slechte website-ervaring: Een slechte website-ervaring kan klanten afschrikken. Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren is en dat de laadtijd snel is.
 • Onvoldoende marketinginspanningen: Als je geen marketinginspanningen levert, zullen klanten je online business niet vinden. Zorg ervoor dat je een goed doordachte marketingstrategie hebt en deze regelmatig bijwerkt.
 • Geen focus op klantenservice: Een slechte klantenservice kan ertoe leiden dat klanten elders hun aankopen doen. Zorg ervoor dat je de best mogelijke klantenservice biedt en snel reageert op vragen en klachten.

Eigen online business opzetten

Het opzetten van een online business kan een geweldige manier zijn om je ondernemersdromen te verwezenlijken. Het kost tijd en inspanning, maar als je goed onderzoek doet en een goed doordachte strategie volgt, kan het zeer de moeite waard zijn.

Zorg ervoor dat je je richt op je doelgroep, een sterke branding ontwikkelt, zorgt voor een goede website-ervaring, een effectieve marketingstrategie implementeert en uitstekende klantenservice biedt. Vergeet niet om geduldig te zijn en te blijven werken aan je online aanwezigheid om succes te behalen.

Als je deze stappen volgt en de veelgemaakte fouten vermijdt, ben je goed op weg om een succesvolle online business op te zetten.

Hulp bij online business starten

Met StartPlatform worden er dagelijks nieuwe online business gelanceerd. Wij weten daardoor wat werkt en ook wat niet werkt. Hulp nodig bij online business opzetten? Neem contact met ons op, dan helpen wij jou op weg.

Naast online business opzetten..

..ook leuke artikelen voor jou