Hoe begin je een online platform?

Start met een platform business model

Delen:

Heb jij een super tof online platform concept bedacht waarvoor je online platform ontwikkeling overweegt? Misschien heb je wel meerdere ideeën. Maar hoe kom je er nu achter wat een goed online platform business model is?

Platform opzetten voor goed business model
In dit artikel nemen wij jou mee om te bepalen wat een goed online platform concept is en hoe jij daarvan een goed online platform business model kan maken.

Een goed goed online platform business model geeft een antwoord op de volgende vragen:

  • Lost jouw online platform concept een tastbaar probleem op?
  • Is er een markt die jij kan bereiken met jouw online platform concept?
  • Bestaan er platformen voor dit concept en kan jij iets extra’s bieden?
  • Zit jouw online platform concept dicht bij jouw eigen interesses?

Een online platform bouwen om problemen voor gebruikers op te lossen

Heb jij een fantastisch eigen platform business model bedacht en wil je een online platform opzetten? Onderzoek goed of het platform concept dat je hebt wel echt een probleem oplost.

Voorbeeld voor platform opzetten
Stel jij wilt een online platform bouwen waarop honden eigenaren in Amsterdam mensen zoeken die hun hond willen uitlaten. Mensen in Amsterdam hebben een drukke baan, maar willen in de avond wel genieten van de aanwezigheid van een hond. Het zou dan fantastisch zijn als er overdag mensen beschikbaar zijn die jouw hond willen uitlaten.

Onderzoek de doelgroep voor jouw platform
Wanneer je dit met andere overlegt zullen meerdere beamen dat het een goed online platform business model is. Het blijft daarbij toch belangrijk om te onderzoeken of er wel voldoende mensen in Amsterdam wonen die een hond hebben.

Ook is het belangrijk om te onderzoeken of dat er overdag wel mensen beschikbaar zijn die honden willen uitlaten.

Zijn er geen mensen met een hond of zijn er geen mensen die de hond uit willen laten dan los jij met jouw platform geen probleem op. Hiervoor een online platform bouwen is dan zinloos.

"Een online platform opzetten faalt meestal doordat het opgezet wordt voor iets dat niet echt een probleem oplost."

Platform ontwikkelen voor oplossen meerdere problemen

Los minimaal twee problemen op
Vaak is een online platform bouwen voor het oplossen van maar een probleem niet voldoende. Voor de grootste kans op succes moet je minimaal twee problemen oplossen. Elk platform heeft namelijk een vraag en aanbod.

Platform opzetten voor aanbieders
Een aanbieder plaatst aanbod voor de oplossing van een probleem. Bijvoorbeeld: ik heb te weinig geld (probleem), maar ik heb overdag tijd over. Ik meld mij daarom aan als honden uitlater om zo wat bij te verdienen.

Platform maken voor vragers
Zo heeft de vrager ook haar probleem: ik kan overdag mijn hond niet uitlaten, dus ik zoek iemand die dat overdag voor mij wilt doen. Diegene zoekt daarom op het platform naar een honden uitlater of plaatst een zoekadvertentie.

Met dit platform kan dus een probleem voor het vraag en het aanbod gedeelte worden opgelost.

Een eigen online platform opzetten voor een goede markt

Je kan voor vrijwel elke markt een online platform maken. Kan jij een markt bedenken?

Platform ontwikkelen dat bij je beroep past
Kijk vooral eens om je heen. Ben jij zangdocent? Wat dacht je van een platform voor zangles? Ben je leraar? Waarom geen platform om online lesmateriaal te verkopen aan andere leraren of misschien wel direct aan leerlingen.

Een platform opzetten voor je hobby
Je kan ook naar je hobbies kijken. Hou jij gan gewichtheffen? Waarom geen platform om mensen afspraken te laten maken zodat ze trainingsmaatjes kunnen ontmoeten en samen kunnen trainen. Je kan het zo gek niet bedenken. Een online platform ontwikkelen kan bijna overal voor.

Een online platform bouwen om het doel van je leden te realiseren

Op een online platform wil jij een nieuwe samenwerking gaan faciliteren. Een samenwerking om een probleem op te lossen. Wat voor probleem zou dat kunnen zijn? Vaak zit het probleem in een van de volgende segmenten:

  • Geldzaken: denk daarbij aan crypto trading, crowdfunding of geld lenen. Voorbeelden van dit soort platformen zijn: Binance en KickStarter.
  • Leren: denk daarbij aan leraren aan leerlingen koppelen, lesmateriaal aanbieden of misschien wel leerlingen met elkaar in contact brengen over een bepaald onderwerp zodat zij daar samen beter van kunnen worden.
  • Goederen: denk daarbij aan kennis delen over producten, uitlenen / lenen van producten of het kopen van tweedehands producten.
  • Leefruimte: denk daarbij aan het verhuren van kamers, het kopen van vastgoed of het huren van werkruimte. Voorbeelden hiervan zijn funda.nl en Airbnb.com.
  • Transport / vervoer: denk daarbij aan een online platform ontwikkelen om een transport / vervoer probleem op te lossen. Zo heb je o.a. verschillende deelscooter platformen in grote steden, maar ook Uber voor taxivervoer.
  • Maaltijden: een online platform ontwikkelen dat gericht is op maaltijden? Veel platformen spelen hier handig op in. Denk bijvoorbeeld aan thuisbezorgd.nl.

Platform ontwikkelen voor goed bereikbare markt
Heb je een markt gevonden waarvoor je misschien wel een online platform wilt maken? Je moet de markt dan ook nog goed kunnen bereiken en ze moeten ervoor willen betalen. Want een online platform opzetten doe je niet uit liefdadigheid. Hoe ga jij de markt bereiken?

Zijn er kleine aanbieders voor jouw platform?
Een online platform bouwen werkt het beste in gebieden waar veel kleine aanbieders haar diensten aanbieden en geen grote partij de de complete markt beheerst. Die kleine aanbieders zijn bereid om zich op jouw platform aan te melden om zo leads voor haar diensten te genereren.

Platform opzetten om aanbieders te vergelijken
Jouw platform vormt dan een waardevol kanaal voor de afnemers van die diensten. Zij kunnen alle aanbieders voor dezelfde diensten vergelijken en zo de beste aanbieder makkelijk vinden. Aanbieder en afnemer zijn bereid daarvoor te betalen omdat jouw platform hun tijd kan besparen.

Een digitaal platform ontwikkelen om bestaande situatie te verbeteren door vereenvoudiging van contactlegging

Een digitaal platform opzetten doe je niet voor een nieuw product of dienst. Een taxi boeken, een appartement reserveren of eten bestellen? Aan zo’n dienst wordt niks veranderd. Wat jij kan veranderen is het toevoegen van een een extra laag waarmee zo’n dienst eenvoudiger gevonden en afgenomen kan worden.

Platform bouwen om onbekende te koppelen
Jij brengt ‘onbekende’ van elkaar met een digitaal platform online met elkaar in contact om zo een nieuwe samenwerking met elkaar aan te gaan.

Een digitaal platform ontwikkelen met focus op een doel

Ga jij een nieuw digitaal platform ontwikkelen? Focus je dan op een doel in het platform. Door je op maar een doel te focussen kan je jouw digitale platform specifiek voor dat doel opzetten.

Start geen platform met brede focus
Een digitaal platform opzetten met een brede focus (meerdere doelen, denk daarbij aan het vinden van een appartement, online eten bestellen en online activiteiten reserveren) zorgt ervoor dat jij jouw marketing niet op een doel kan focussen, de ontwikkeling van het platform duurder wordt (je hebt namelijk meer functionaliteit nodig en vooral dat jouw doelgroep het platform minder snel accepteert.

Wil jij een digitaal platform bouwen met beperkte middelen? Dan is het al helemaal belangrijk om je te focussen op een doel.

Platform beginnen voor beperkt afzetgebied
Bij het opzetten van een digitaal platform met beperkte middelen is het tevens verstandig te focussen op een klein afzetgebied. Om nog even het voorbeeld van de honden uitlaat service in Amsterdam als voorbeeld te houden: je kan de doelgroep met honden in Amsterdam makkelijk bereiken.

Wanneer iemand zich in Amsterdam aanmeld voor een uitlaatservice dan is de kans aannemelijk dat diegene iemand vindt om de hond uit te laten.

Uitdating bij wereldwijd platform opzetten
Wil jij direct een wereldwijd digitaal platform opzetten? Dan heb je een groot marketing budget nodig. Je moet dan wereldwijd aanbod hebben. Stel iemand zoekt een honden uitlaat service in Parijs en er zijn geen aanbieders in Parijs dan levert jouw platform een teleurstelling.

Online platform business model?

Bekijk ook andere blog artikelen