Wees goed voor platformwerker

Geen goed platformwerk = minder succes

Delen:

Heb jij een platform bedrijf of ga jij een online platform bouwen? Leuk! Wij helpen je daar graag bij met onze online platform software. Een online platform opzetten is echter meer dan alleen geld verdienen. Denk daarbij ook aan de platformwerker. Jouw platform kan niet zonder platformwerk en daardoor ook niet zonder platformwerkers. Recent onderzoek wijst helaas uit dat platformwerkers niet heel gelukkig zijn. Gelukkig kan jij met een beetje bewustwording daar rekening mee houden.

Wat is een platformwerker?

Een platformwerker is een persoon die platformwerk via een online platform of een digitaal platform aanneemt. In veel gevallen zijn dit maaltijdbezorgers, taxi chauffeurs, klussers en schoonmakers.

Online platform bouwen populair

Een online platform bouwen is razend populair. Steeds meer bedrijven kiezen die strategie. Het aantal platformwerkers groeit daardoor ook enorm. In 2020 waren er 28 miljoen platformwerkers. Men verwacht dat dit er in 2025 ongeveer 45 miljoen zijn. 

Waarom platformwerker?

Een platformwerker is meestal een ZZP’er. Zij kunnen door online platforms makkelijk het platformwerk aannemen dat zij willen. Zij rekenen in veel gevallen ook de tarieven die zij willen. Platformwerker zijn geeft daarom een gevoel van vrijheid. Je hoeft namelijk niet meer van 9:00 tot 17:00 op kantoor te zitten maar deelt je platformwerk zelf in. 

Zijn platform werkers gelukkig?

Je zou daarom denken dat platformwerkers gelukkig zijn. De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft dit onderzocht. Aan het onderzoek deden 3600 platformwerkers mee. Het onderzoek wijst uit dat een platformwerker gemiddeld genomen meer uitgeput is dan een normale medewerker. Ze ervaren meer mentale en fysieke druk. Daarnaast vinden platformwerkers het platformwerk dat zij doen vaak eentonig. 

Platformwerkers doen al het platformwerk vaak alleen. Zij hebben minder contact met collega’s en krijgen daardoor ook minder emotionele steun.

Een platformwerker heeft vaak ook een slechtere balans tussen privé en werk. 

Concurrentie onder platformwerkers

Platformwerkers hebben veel concurrentie. Zij voelen daardoor baanonzekerheid. Doen zij het platformwerk niet naar behoren? Dan maken ze kans op een negatieve recensie en staat er wel iemand anders in de rij die het platformwerk kan uitvoeren.

Eigen online platform bouwen?

Wil jij een online platform opzetten en daarbij gebruik gaan maken van platformwerkers? Zorg daar dan ook goed voor. Als platform bedrijf faciliteer jij natuurlijk alleen samenwerkingen en staan de platformwerkers niet bij jou op de loonlijst. Maar, als platform bedrijf heb jij ook verantwoordelijkheden. 

Tips voor platform bedrijven:

  • Stel een minimale beloning voor de platformwerker in;
  • Geef kledingvoorschriften. Zo kan jij ervoor zorgen dat bijvoorbeeld maaltijdbezorgers beter opvallen.
  • Probeer het platformwerk dat door een platformwerker wordt uitgevoerd in kaart te brengen of te registreren met bijvoorbeeld een algoritme.
  • Houd de opbrengsten per platformwerker goed bij. Houd daarbij ook rekening met wachttijden (die krijgt een platformwerker vaak niet betaald). Bereken zo een eerlijk uurtarief.
  • Doe als platform bedrijf steekproeven. Neem contact op met je platformwerkers en onderzoek hoe zij het platformwerk ervaren. Zo ontdek jij wat beter kan en daar pas jij je platform dan weer op aan.

Meer over platformwerk?

Check ons blog