Hoe voeg ik een SEO-blog toe?

05 December 2024
Delen:

Een SEO-blog toevoegen

Een SEO-blog toevoegen aan je website is een slimme zet als het gaat om het vergroten van de online zichtbaarheid en het aantrekken van meer bezoekers. Door regelmatig waardevolle en relevante content te publiceren, vergroot je niet alleen de autoriteit van je site, maar trek je ook potentiële klanten aan.

SEO-blog toevoegen in SiteCMS

Gelukkig biedt SiteCMS de mogelijkheid om eenvoudig een goede SEO-blog toe te voegen aan je website, waarmee je direct aan de slag kunt om je doelgroep te bereiken en je merk te versterken. Met SiteCMS kun je op een gebruiksvriendelijke manier content creëren, beheren en publiceren, waardoor je de voordelen van een blog kunt benutten zonder gedoe.

Wat zijn de voordelen van een SEO-blog

Een SEO-blog biedt verschillende voordelen voor een website. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 1. Verhoogde zichtbaarheid: Door goede content te publiceren, verbeter je de kans dat je website verschijnt in zoekresultaten en trek je meer organische bezoekers naar jouw website.
 2. Autoriteitsopbouw: Door regelmatig waardevolle informatie te delen, bouw je vertrouwen op bij je doelgroep en vergroot je je reputatie als autoriteit binnen jouw branche.
 3. Betere zoekmachine ranking: Kwalitatieve content met relevante zoekwoorden verbetert je positie in zoekmachines, wat resulteert in een hogere positie in de zoekresultaten.
 4. Klantenbinding: Een blog biedt een platform om te communiceren met je doelgroep, vragen te beantwoorden, kennis en inzichten te delen en een relatie op te bouwen met je lezers.
 5. Lange termijn resultaten: Hoewel het even kan duren voordat je de vruchten plukt van een SEO-blog, levert het op de lange termijn consistente resultaten op in termen van verkeer, leads en conversies.

Waar moet je opletten bij het maken van een SEO-Blog

Als je een goede SEO-blog wilt maken, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Je wilt namelijk wel dat de tijd die je steekt in het schrijven van de blogartikelen, zich zo goed mogelijk terugbetaald in relevante bezoekers.

 1. Zoekwoordenonderzoek: Identificeer relevante zoekwoorden die passen bij je doelgroep en branche. Gebruik eventueel tools om te bepalen wat voor jouw relevante zoekwoorden zijn. Heb je geen mogelijkheid om tools te gebruiken, kruip dan in de huid van jouw doelgroep en bedenkt op welke termen zij zullen zoeken.
 2. Relevante content: Schrijf blogartikelen die waardevol zijn voor je doelgroep. Focus op het beantwoorden van vragen, oplossen van problemen en delen van kennis binnen je vakgebied.
 3. Kwaliteit boven kwantiteit: Publiceer regelmatig, maar richt je hierbij vooral op kwalitatieve content. Lange, goed geschreven artikelen hebben vaak de voorkeur van zoekmachines.
 4. Gebruiksvriendelijkheid: Zorg voor een goede leesbare opmaak van je blogberichten. Denk aan het gebruik van goede titels, subkoppen, korte alinea's, bullet points en afbeeldingen.
 5. Optimalisatie van metadata: Optimaliseer titels, metabeschrijvingen en URL's met relevante zoekwoorden om de inhoud beter te laten scoren in zoekresultaten.
 6. Analyse en optimalisatie: Gebruik tools zoals Google Analytics om het verkeer naar je blog te meten en de prestaties te analyseren. Pas je strategie aan op basis van de inzichten.

Stappen plan voor het maken van een SEO-blog

Voor het aanmaken van een SEO-blog in SiteCMS begin je zoals altijd bij het aanmaken van een nieuwe beheergroep. Door de beheergroep op de juiste manier in te stellen, kun je zometeen blog artikelen toevoegen. Na het instellen van de beheergroep moet je ook de navigatie van de website goed zetten zodat de blog te vinden is in jouw menu structuur.

1. Maak een nieuwe beheergroep aan voor je SEO-blog

Het aanmaken van een nieuwe beheergroep kost tijd omdat alle instellingen zorgvuldig moeten worden doorgenomen en geselecteerd. Neem de tijd om dit proces nauwkeurig uit te voeren. Overweeg om de blogartikelen te tonen op de homepage voor een betere indexering.

2. Kies een juiste lay-out voor de itempagina van je blogs

Een eenvoudige en effectieve opmaak van de itempagina is belangrijk. Zorg ervoor dat de omschrijving niet de volledige breedte van de pagina beslaat, aangezien dit de leesbaarheid kan verminderen door extreem lange regels. Het is ook aan te raden om een blok met gerelateerde items in te stellen om andere blogartikelen te tonen, wat de indexering bevordert.

3. Voeg een categorie toe

Nadat de beheergroep is aangemaakt, is het belangrijk om minstens één categorie toe te voegen. Voeg een algemene SEO-tekst toe aan de categorieomschrijving, en stel later de zoekfilters in.

4. Voeg een nieuwe vraaggroep toe

Om blogartikelen te voorzien van eigenschappen en zoekfilters, moeten er vragen worden toegevoegd aan de beheergroep. Begin met het aanmaken van een nieuwe vraaggroep in de matchmaker. Stel deze vraaggroep in als type "Catalogus" aangezien het gaat om een vraaggroep voor een beheergroep uit de catalogus.

5. Voeg nieuwe vragen toe

Om de vindbaarheid van de SEO-blog te verbeteren, moeten er nieuwe vragen worden toegevoegd. Het is belangrijk om vragen aan te maken zoals “Onderwerp” en “datum aangemaakt”. Van de vraag “onderwerp” willen we een zoekfilter maken. Dan kunnen bezoekers je blog filteren op onderwerp en het is beter voor de vindbaarheid. Als je van een vraag een zoekfilter wilt maken, dien je deze in te stellen op een multiple choice vraag. Zorg ervoor dat je bij het onderwerp zoveel mogelijk relevante onderwerpen invoert als antwoordmogelijkheden. Dit draagt bij aan de vindbaarheid.

6. Maak een vraagblok aan 

Om eigenschappen op de thumbnail en itempagina te tonen, moet een nieuw vraagblok worden gecreëerd. Voeg de eerder aangemaakte vragen toe aan dit vraagblok.

7. Stel de vraagblok in bij de beheergroep

Plaats het vraagblok op twee plaatsen: op de thumbnail en de itempagina. Voor de thumbnail stel je dit eenvoudig in bij de instellingen van de beheergroep. Om het op de itempagina te tonen, voeg je de "eigenschappen" widget toe aan de lay-out van de itempagina. Koppel deze aan het vraagblok via de widget-instellingen. Selecteer ook "Eigenschappen cross-linken aan overzichten" voor betere vindbaarheid.

8. Zoekfilter instellen 

Binnen SiteCMS zijn zoekfilters gebaseerd op unieke URL's. Daardoor is het instellen van een zoekfilter op basis van onderwerp erg gunstig voor je SEO resultaten. Voeg hiervoor een nieuw zoekcriteria toe in de matchmaker op basis van het onderwerp. Eventueel kun je nog meer zoekcriteria naar wens instellen. Zorg ervoor dat de instelling 'Crawler' staat op 'Toestaan, url's opnemen in zoekmachines'.

9. Filter toevoegen aan categorie

Binnen SiteCMS kun je per categorie de filters beheren. Daarom moet je na het aanmaken van een nieuwe zoekcriteria, deze instellen als filter bij de juiste categorie.

10. Voeg de blog toe aan je navigatie

Om de blog goed vindbaar te maken voor bezoekers en zoekmachines, voeg je deze toe aan je menustructuur. Voeg de blog altijd toe aan je footer menu en overweeg ook een plaats in het hoofdmenu.

Voeg je eerste blog-artikelen toe

Wanneer alle voorbereidingen zijn voltooid, kun je beginnen met het schrijven van je eerste blogartikelen. Kies voor elk artikel één hoofdonderwerp en probeer dit onderwerp op verschillende manieren terug te laten komen in de titel, tekst en metadata voor een optimale SEO. Vergeet ook niet om de eigenschappen zoals ‘onderwerp’ in te vullen.