Hoe schrijf ik een goede SEO tekst?

7 tips voor SEO tekst schrijven

Delen:

Het schrijven van een goede SEO-tekst vereist een combinatie van verschillende factoren. Hoe schrijf ik een goede SEO tekst? Je leest het in dit artikel.

Tips schrijven SEO tekst

Hieronder staan enkele tips voor het schrijven van een effectieve SEO-tekst:

 • Onderzoek trefwoorden: Voordat je begint met schrijven, doe onderzoek naar de trefwoorden die je wilt gebruiken in je tekst. Gebruik een zoekwoordplanner om te bepalen welke trefwoorden relevant zijn voor jouw onderwerp en kies vervolgens de trefwoorden met het hoogste zoekvolume en de laagste concurrentie.
 • Maak een aantrekkelijke titel: De titel van je tekst is belangrijk omdat het de eerste indruk geeft aan de lezers en zoekmachines. Zorg ervoor dat de titel de aandacht trekt en de inhoud van de tekst weergeeft.
 • Gebruik trefwoorden in de tekst: Gebruik de trefwoorden op strategische plaatsen in de tekst, zoals in de titel, de eerste alinea en de subkopjes. Zorg ervoor dat de trefwoorden natuurlijk worden gebruikt en niet te veel worden herhaald.
 • Schrijf kwalitatieve inhoud: Zorg ervoor dat de tekst waardevol en informatief is voor de lezers. Houd de tekst goed gestructureerd met subkopjes en paragrafen en gebruik afbeeldingen om de tekst te ondersteunen.
 • Gebruik interne links: Maak gebruik van interne links om de lezers te leiden naar andere relevante pagina's op jouw website. Dit helpt ook zoekmachines om de inhoud van jouw website beter te begrijpen.
 • Optimaliseer meta-informatie: Optimaliseer de meta-titel en -beschrijving van de pagina om de lezers en zoekmachines te helpen de inhoud beter te begrijpen.
 • Zorg voor een goede leesbaarheid: Zorg ervoor dat de tekst gemakkelijk te lezen is met een goede balans tussen tekst en witruimte en een duidelijke lettergrootte en -type.

Door deze tips toe te passen, kun je een SEO-tekst maken die niet alleen hoog scoort in zoekmachines, maar ook waardevol is voor jouw lezers.

Hoe lang is een goede SEO tekst?

Er is geen vaste lengte voor een SEO-tekst, omdat de ideale lengte afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het onderwerp, het doel van de tekst, de concurrentie in de zoekresultaten en de voorkeuren van de doelgroep.

Over het algemeen wordt aangeraden om SEO-teksten te schrijven met minimaal 300 woorden, omdat dit genoeg ruimte biedt om de trefwoorden op een natuurlijke manier in de tekst te verwerken. Sommige experts raden aan om teksten te schrijven met minimaal 1000 woorden, omdat dit meer mogelijkheden biedt om waardevolle inhoud te bieden aan de lezers en zoekmachines.

Uiteindelijk is de belangrijkste factor bij het bepalen van de lengte van een SEO-tekst dat de inhoud waardevol en relevant is voor de doelgroep. Als de tekst kort en bondig kan worden geschreven zonder belangrijke informatie te missen, dan is dat prima. Maar als het onderwerp veel informatie vereist om volledig te worden behandeld, dan kan een langere tekst nuttig zijn. Het gaat erom dat de tekst waardevol is voor de lezers en zoekmachines.

Beste zoekwoordplanner voor SEO tekst schrijven

Er zijn verschillende zoekwoordplanners beschikbaar, maar de meest populaire en krachtige zoekwoordplanner is Google Keyword Planner. Deze tool is gratis en biedt een breed scala aan functies voor zoekwoordonderzoek en -analyse.

Met Google Keyword Planner kun je zoeken naar trefwoorden en zoekwoordideeën voor specifieke zoekopdrachten en kun je de zoekvolumes, concurrentie en voorgestelde biedingen bekijken. Ook kun je trends in zoekvolume ontdekken en zoekwoordlijsten opslaan en downloaden voor gebruik in jouw SEO- en PPC-campagnes.

Naast Google Keyword Planner zijn er ook andere zoekwoordplanners beschikbaar, zoals SEMrush, Ahrefs en Moz Keyword Explorer. Deze tools bieden vaak meer geavanceerde functies en kunnen helpen bij het vinden van minder voor de hand liggende trefwoordkansen en concurrentieanalyse.

Het is belangrijk om te onthouden dat een goede zoekwoordplanner niet alleen zoekvolumes en concurrentie laat zien, maar ook helpt bij het begrijpen van de intentie van de gebruiker en de relevantie van de zoekwoorden voor jouw bedrijf. Het is daarom aan te raden om verschillende zoekwoordplanners te testen en te evalueren welke het beste past bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Trefwoorden in SEO tekst verwerken

Trefwoorden zijn belangrijk voor SEO tekst schrijven, omdat zoekmachines de trefwoorden op jouw pagina analyseren om te bepalen waar de pagina over gaat. Hieronder vindt je enkele tips om trefwoorden op een effectieve manier in jouw SEO-tekst te verwerken:

 • Plaats trefwoorden in de titel: Plaats trefwoorden in de titel van jouw pagina. Dit is een belangrijke plek voor trefwoorden, omdat zoekmachines dit beschouwen als een belangrijk signaal voor de inhoud van jouw pagina.
 • Gebruik trefwoorden in de eerste alinea: Gebruik trefwoorden in de eerste alinea van jouw tekst. Dit helpt zoekmachines te bepalen waar de pagina over gaat.
 • Verdeel trefwoorden over de tekst: Verdeel trefwoorden over de tekst, maar vermijd overmatig gebruik. Dit kan namelijk worden beschouwd als spam door zoekmachines. Houd je aan een dichtheid van 1-2% voor jouw belangrijkste trefwoorden.
 • Maak gebruik van synoniemen en gerelateerde termen: Gebruik synoniemen en gerelateerde termen om de inhoud van de pagina verder te verduidelijken. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van jouw pagina beter te begrijpen en kan ook bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultaten.
 • Gebruik trefwoorden in de ankertekst van links: Gebruik trefwoorden in de ankertekst van interne en externe links. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van de gelinkte pagina's beter te begrijpen.
 • Maak gebruik van alt-tags: Gebruik trefwoorden in de alt-tags van afbeeldingen. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen waar de afbeelding over gaat en kan bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultaten.

Goede meta title voor SEO tekst schrijven

Een aantrekkelijke meta-titel kan helpen om jouw website of pagina te onderscheiden van andere zoekresultaten en de klikfrequentie te verhogen. Hieronder volgen enkele tips om een aantrekkelijke meta-titel te maken:

 • Houd de titel kort en krachtig: Een goede meta-titel moet kort en krachtig zijn, tussen de 50 en 60 tekens. Dit is de maximale lengte die wordt weergegeven in de zoekresultaten en te lange titels kunnen worden afgebroken en minder aantrekkelijk lijken.
 • Plaats belangrijke trefwoorden vooraan: Plaats de belangrijkste trefwoorden aan het begin van de titel, zodat de gebruiker direct weet waar de pagina over gaat en zoekmachines de inhoud beter kunnen begrijpen.
 • Maak het aantrekkelijk: Maak de titel aantrekkelijk voor de gebruiker door een vraag te stellen, een belofte te doen of nieuwsgierigheid te wekken. Zorg ervoor dat de titel de inhoud van de pagina nauwkeurig weergeeft en niet misleidend is.
 • Vermijd duplicaten: Zorg ervoor dat elke pagina op jouw website een unieke meta-titel heeft om verwarring bij zoekmachines te voorkomen.
 • Maak het relevant: Zorg ervoor dat de meta-titel relevant is voor de inhoud van de pagina en voor de zoekopdracht van de gebruiker. Dit zal de relevantie van de pagina voor zoekmachines verhogen en de klikfrequentie verhogen.
 • Gebruik merknaam: Als het relevant is voor de inhoud van de pagina, gebruik dan de merknaam in de meta-titel om het merkbewustzijn te vergroten en vertrouwen bij de gebruiker te wekken.

Kwalitatieve SEO tekst schrijven

Kwalitatieve inhoud is een belangrijk onderdeel van SEO. Hieronder vindt je enkele tips om kwalitatieve inhoud te schrijven voor SEO:

 • Schrijf voor jouw doelgroep: Schrijf jouw inhoud voor jouw doelgroep en zorg ervoor dat het relevant is voor jouw lezers. Denk na over wat jouw lezers willen lezen en hoe jouw inhoud hen kan helpen.
 • Wees duidelijk en beknopt: Houd jouw inhoud duidelijk en beknopt. Gebruik eenvoudige taal en vermijd jargon en ingewikkelde zinnen. Dit maakt het gemakkelijker voor jouw lezers om jouw inhoud te begrijpen en helpt zoekmachines om te bepalen waar jouw pagina over gaat.
 • Gebruik koppen en subkoppen: Gebruik koppen en subkoppen om jouw inhoud te structureren. Dit helpt lezers om de inhoud gemakkelijk te scannen en maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om de structuur van jouw pagina te begrijpen.
 • Vermijd duplicaat inhoud: Vermijd het plaatsen van duplicaat inhoud op jouw website. Zoekmachines waarderen originele inhoud, dus zorg ervoor dat jouw inhoud uniek is.
 • Maak gebruik van afbeeldingen en video's: Maak gebruik van afbeeldingen en video's om jouw inhoud te verduidelijken en aantrekkelijker te maken voor jouw lezers. Dit kan ook helpen om jouw pagina beter te laten ranken in zoekmachines, omdat ze geoptimaliseerd kunnen worden met alt-tags en andere SEO-elementen.
 • Schrijf lange inhoud: Schrijf lange inhoud als het onderwerp daar om vraagt. Lange inhoud wordt beschouwd als waardevoller en kan beter ranken in zoekmachines dan korte inhoud. Zorg er wel voor dat de inhoud relevant blijft en niet onnodig lang wordt.
 • Verwijs naar betrouwbare bronnen: Verwijs naar betrouwbare bronnen in jouw inhoud om de geloofwaardigheid van jouw pagina te verhogen. Dit kan ook helpen om jouw pagina hoger te laten ranken in zoekmachines.

Goede interne links bij SEO tekst schrijven

Interne links zijn links op jouw website die verwijzen naar andere pagina's op dezelfde website. Interne links zijn belangrijk voor SEO, omdat ze zoekmachines helpen de structuur van jouw website te begrijpen en helpen om de autoriteit van jouw pagina's te verdelen.

Hieronder vindt je enkele tips om interne links voor SEO te maken:

 • Gebruik relevante ankerteksten: Ankerteksten zijn de zichtbare tekst van de link. Gebruik relevante ankerteksten die de inhoud van de pagina waarnaar je verwijst nauwkeurig beschrijven.
 • Verwijs naar relevante pagina's: Verwijs naar relevante pagina's die gerelateerd zijn aan de inhoud van de huidige pagina. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van jouw website te begrijpen en helpt gebruikers om gerelateerde inhoud te ontdekken.
 • Maak gebruik van de sitestructuur: Gebruik de sitestructuur om te bepalen welke pagina's op welke manier aan elkaar gerelateerd zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van de hoofdnavigatie om de belangrijkste pagina's aan elkaar te koppelen.
 • Gebruik links in de inhoud: Plaats links in de inhoud van de pagina, zodat gebruikers en zoekmachines gemakkelijk toegang hebben tot gerelateerde inhoud.
 • Beperk het aantal links: Beperk het aantal links per pagina om te voorkomen dat gebruikers overweldigd worden en om de autoriteit van de pagina's gelijkmatig te verdelen.
 • Controleer de werking van de links: Zorg ervoor dat de links werken en leiden naar de juiste pagina's. Verwijder of repareer gebroken links om de gebruikerservaring te verbeteren.

Duidelijke SEO tekst schrijven

Een SEO tekst schrijven doe je niet alleen voor Google. Bij het schrijven van SEO-teksten is het belangrijk om niet alleen te focussen op zoekwoorden, maar ook op leesbaarheid. Een goed leesbare tekst zorgt voor een betere gebruikerservaring, wat kan bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultaten. Hieronder volgen enkele tips om de leesbaarheid van jouw SEO-tekst te verbeteren:

 • Gebruik korte zinnen: Lange zinnen kunnen verwarrend zijn voor lezers. Gebruik daarom korte, duidelijke zinnen. Dit maakt jouw tekst gemakkelijker te begrijpen en te volgen.
 • Gebruik duidelijke taal: Vermijd vakjargon en moeilijke woorden die voor jouw doelgroep mogelijk niet begrijpelijk zijn. Gebruik duidelijke taal die voor iedereen begrijpelijk is.
 • Gebruik tussenkopjes: Gebruik tussenkopjes om de tekst te structureren en de lezer te helpen de inhoud gemakkelijk te scannen. Dit maakt de tekst gemakkelijker te begrijpen en maakt het ook gemakkelijker om de belangrijkste informatie te vinden.
 • Gebruik opsommingstekens: Gebruik opsommingstekens om informatie te presenteren in korte, gemakkelijk te begrijpen fragmenten. Dit maakt de tekst overzichtelijker en gemakkelijker te begrijpen.
 • Maak gebruik van witruimte: Gebruik witruimte om de tekst te ademen en de lezer een pauze te geven tussen de paragrafen. Dit maakt de tekst gemakkelijker te lezen en verhoogt de leesbaarheid.
 • Schrijf in actieve stem: Schrijf in actieve stem in plaats van passieve stem. Dit maakt de tekst levendiger en gemakkelijker te begrijpen.

Zelf een goede SEO tekst schrijven

Hoe schrijf ik een goede SEO tekst? Je kent nu de belangrijkste kenmerken voor het schrijven van een goede SEO tekst. Het algoritme van Google veranderd echter met de dag. Experimenteer daarom met SEO tekst schrijven en onderzoek daarmee ook zelf wat voor jou het beste werkt. Hulp bij goede SEO tekst schrijven? Wij helpen je graag.

Naast goede SEO tekst schrijven..

..ook interessant