Wat kost een website laten maken?

Alles over website laten maken kosten

Delen:

Benieuwd naar de kosten van een website laten maken? In dit artikel gaan wij daar diep op in. We kijken daarbij niet alleen naar de website laten maken prijs, maar ook naar alle bijkomende website kosten.

Aan alleen een website heb je namelijk niks. Je moet daarvoor ook marketing doen, je moet hem onderhouden en laten hosten.

Eigenlijk is elke website uniek. De kosten van een website kunnen daardoor sterk variëren. De website kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type website (bijvoorbeeld: website, webshop of platform) dat je wilt, de complexiteit van het ontwerp, de functionaliteiten die je nodig hebt en het niveau van aanpassing en ondersteuning dat je wilt.

Voor een eenvoudige website met enkele pagina's en basisfunctionaliteiten, zoals contactformulieren en een blog, kun je verwachten dat de website prijs ergens tussen de €500 en €2000 liggen. Voor een meer complexe website, zoals een e-commerce site met een winkelwagentje, betalingsgateway en voorraadbeheer, kan de prijs van een website oplopen tot duizenden euro's.

Benieuwd naar de website laten maken kosten? Het is altijd het beste om een professionele webontwikkelaar te raadplegen om een nauwkeurige schatting van de website kosten te krijgen. Die website kosten worden dan gebaseerd op jouw specifieke behoeften. Desonanks gaan wij jou in dit artikel proberen te informeren over de gemiddelde kosten van website laten maken. 

We delen de website laten maken kosten in dit artikel op in de volgende rubrieken, namelijk:

  • Website laten maken kosten
  • Kosten voor het maken van content
  • Website beheer kosten
  • Hosting kosten

Naast de financiële website kosten vergt het hebben van een goede website ook tijd. Daarom kijken we ook naar de website kosten in de vorm van tijd.

Website laten maken kosten 

Eigenlijk variëren de kosten voor elke website. Wil jij een op maat website laten maken? Dan kan jij je waarschijnlijk wel voorstellen dat die website dan duurder uitpakt dan wanneer je kiest voor een standaard pakket.

Kosten website op maat

De kosten van een website op maat zijn lastig te schatten zonder voortraject. Je kan er vanuit gaan dat de kosten voor een simpele informatieve website met een uniek design rond de 2500 a 5000 euro komen te liggen. De kosten voor een met met veel maatwerk functionaliteit kunnen zelfs oplopen tot wel 300.000 euro.

Professionele website laten bouwen kosten

Wat kost een professionele website? Een professionele website kan je betaalbaar laten bouwen, wanneer jij je daarbij vasthoud aan standaarden. Zo kan je bij StartPlatform een professionele website laten bouwen vanaf 699 euro.

Website kosten voor content

Naast de website laten maken kosten heb je ook nog kosten voor het maken van content. Een website zonder content, is een website zonder inhoud. Daar heb je niet veel aan.De kosten voor content hangen een beetje af van wat voor soort content je nodig hebt en hoeveel pagina's je wilt vullen. Over het algemeen zijn de kosten voor het schrijven van website content redelijk variabel en afhankelijk van de schrijver of het bureau dat je inhuurt.

Sommige schrijvers rekenen per woord, terwijl anderen per uur werken. Gemiddeld kan je verwachten dat je ergens tussen de 50 en 150 euro per pagina betaalt, afhankelijk van de kwaliteit van de schrijver en de complexiteit van het onderwerp.

Als je op zoek bent naar een goedkopere optie, kan je overwegen om zelf de content te schrijven. Je kan dit eventueel doen met de ondersteuning van AI, zoals Jasper.ai of ChatGPT. Houd er echter wel rekening mee dat het schrijven van kwalitatieve content tijd en moeite kost.

Website kosten voor foto’s

Net als bij website content, hangen de kosten van foto's voor een bedrijfswebsite af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de foto's, het aantal foto's dat je nodig hebt, en de bron van de foto's. Hier zijn een paar dingen om te overwegen:

  • Stockfoto's: Als je niet veel geld wilt uitgeven, kan je overwegen om stockfoto's te gebruiken. Er zijn verschillende websites waar je gratis of tegen betaling stockfoto's kan downloaden. De prijzen variëren afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de foto's. Je kan meestal een pakket met meerdere foto's kopen voor een paar tientjes.
  • Professionele fotograaf: Als je op zoek bent naar specifieke foto's die aansluiten bij de unieke uitstraling van je bedrijf, kan je overwegen om een professionele fotograaf in te huren. De kosten voor een fotograaf variëren afhankelijk van de ervaring en de kwaliteit van de fotograaf, maar je kan verwachten dat je ergens tussen de 100 en 300 euro per uur betaalt. Met een professionele fotograaf betaal je gemiddeld tussen de 750 en 1500 euro voor een zakelijke fotoshoot voor jouw website.
  • In-house fotografie: Als je de middelen hebt, kan je overwegen om een fotograaf in dienst te nemen om foto's te maken voor je bedrijfswebsite. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de salarissen en de apparatuur die je nodig hebt, maar je kan verwachten dat het een aanzienlijke investering is.

Website kosten voor hosting

De kosten voor website hosting variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van je website, het type hosting dat je kiest, en de hosting provider die je gebruikt. Over het algemeen kan je verwachten dat je tussen de 5 en 50 euro per maand betaalt voor shared hosting, en tussen de 50 en 500 euro per maand voor dedicated hosting.

  • Shared hosting is de meest populaire en betaalbare vorm van hosting. Hierbij deel je een server met andere websites. Dit kan een goede optie zijn voor kleine tot middelgrote websites die geen enorme hoeveelheid verkeer verwachten.
  • Dedicated hosting is duurder, maar biedt meer controle en kracht. Hierbij heb je een hele server voor jezelf, wat het ideaal maakt voor grote bedrijven met veel verkeer en complexe websites.
  • Cloud / VPS hosting: Daarnaast zijn er ook nog andere hosting opties, zoals cloud hosting en VPS hosting, die ook verschillende prijzen hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat goedkopere hosting opties niet altijd de beste keuze zijn. Het kan soms beter zijn om te investeren in een duurdere optie die betere prestaties en betrouwbaarheid biedt.

Hoeveel tijd kost een website laten maken?

De tijd die nodig is om een website te bouwen hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van de website, de vaardigheden van de ontwikkelaar en de beschikbaarheid van de benodigde middelen en inhoud.

Over het algemeen kan de tijd die nodig is om een eenvoudige website te bouwen variëren van enkele uren tot enkele weken, afhankelijk van de beschikbaarheid van de benodigde inhoud en het ontwerp. Een complexe website met geavanceerde functies, zoals een e-commerce platform of een maatwerk content management systeem, kan maanden of zelfs langer duren om te bouwen.

Het is belangrijk om op te merken dat de tijd die nodig is om een website te bouwen niet noodzakelijk overeenkomt met de kosten van de website. De website laten maken kosten worden vaak bepaald door het tarief van de ontwikkelaar, het niveau van de benodigde vaardigheden, de gebruikte technologieën en het niveau van maatwerk en functionaliteit die nodig zijn voor de website.

Hoeveel tijd kost het beheren van een website?

Een kleine website met slechts enkele pagina's en weinig veranderingen kan vaak met slechts enkele uren per maand worden onderhouden. Dit omvat meestal het bijwerken van inhoud, het beantwoorden van e-mails en het monitoren van de beveiliging en prestaties van de website.

Een grotere website met veel pagina's, blogposts, producten en diensten kan echter veel meer tijd vergen om te beheren. Dit kan variëren van enkele uren per week tot zelfs enkele uren per dag, afhankelijk van de frequentie van updates en het aantal mensen dat betrokken is bij het beheer van de website.

Website beheer omvat niet alleen inhoudsupdates, maar ook zaken als websitebeveiliging, back-ups, prestatieoptimalisatie, SEO-optimalisatie en het monitoren van website-analyses. Het is daarom aan te raden om regelmatig tijd te besteden aan het beheer van de website om ervoor te zorgen dat deze veilig, up-to-date en effectief blijft. Wanneer je een SAAS gebruikt, zoals StartPlatform, dan heb jij hierzelf geen omkijken naar.

 

Naast website laten maken kosten..

..ook interessant voor jou