Wat kost een online platform?

Delen:

Wil jij jouw eigen online platform opzetten? Dan is het wel belangrijk om te weten welke kosten daar allemaal bij komen kijken. Daarom zetten wij alle kosten in dit artikel voor jou op een rijtje wanneer jij met ons jouw platform gaat bouwen. 

Wil jij een op maat platform laten bouwen? Dan zal je eenmalige investering een stuk hoger uitvallen dan in dit artikel omschreven.

Bij de genoemde kosten gaan wij ervan uit dat je alles uitbesteed. Wanneer je bepaalde werkzaamheden zelf uitvoert dan spaar je die kosten uit. 

Platform kosten in 4 rubrieken

We delen alle de online platform kosten in dit artikel op in vier rubrieken. We kijken daarbij niet alleen naar het financiële plaatje, maar ook naar de tijd investering die het vereist. Wil jij een online platform bouwen? Dan krijg je te maken met kosten in de volgende rubrieken:

  • Eenmalige kosten
  • Maandelijkse kosten
  • Eenmalige tijd investering
  • Maandelijkse tijd investering

Eenmalige kosten platform opzetten

Een online platform maken brengt eenmalige kosten met zich mee. Deze kosten ga je voornamelijk maken om jouw online platform in te richten.

Werkzaamheden Kosten
Opzetten online platform €1.999
Hulp hij inrichten platform €1.170
Ontwerpen professioneel logo €299
5 Stock foto’s €150
3 teksten schrijven €540
Algemene voorwaarden €350
KVK inschrijving €75
Totaal €4.583

Je kan natuurlijk meer foto’s plaatsen op jouw platform en meer teksten laten schrijven. Dit zal de platform inrichting kosten hoger laten uitvallen.

Maandelijkse kosten online platform

De eenmalige kosten voor online platform ontwikkeling zijn niet de enige kosten waar je mee te maken krijgt. Je moet jouw platform namelijk ook hosten en technisch gezien laten onderhouden.  Bij StartPlatform vallen die kosten in een maandabonnement. Ook is er na online platform maken online marketing vereist.  Hieronder de gemiddeld genomen maandelijkse kosten voor het runnen van een platform. 

Werkzaamheden Kosten
StartPlatform abonnement €149
Domeinnaam €0
Online marketing €300
Extra ondersteuning €45
Bankrekening €10
Totaal €504

Wij rekenen per consult van een uur 90 euro. Sommige klanten boeken de eerste maanden meerdere consults. Daarna zijn wij niet vaak meer nodig. Daarom gaan we uit van ongeveer een half uur ondersteuning per maand, dit is in de meeste gevallen al ruim genomen, omdat je veel zelf kan doen via het beheersysteem.

Tijd investering online platform bouwen 

Naast de financiële kosten bij het opzetten van een online platform, vergt een online platform bouwen ook een tijd investering. Hieronder een inschatting van de eenmalige uren die je zal investeren:

Werkzaamheden Uren
Inschrijven KVK 1
Bankrekening openen 1
Kennismaking StartPlatform 1
Wensen op papier zetten 3
Deelnemen aan trainingen 3
Inrichten online platform 13
Contract met partners 2
Communicatie over logo 1
Totaal 25

Wij geven standaard 2 platform beheer trainingen van 1.5 uur. Tijdens zo’n training doen we samen basis inrichtingen en leren wij jou om zelf jouw platform te beheren. 

Jij kan daarna zelf met jouw platform aan de slag. Zo kan je zoekfilters instellen, verdienmodellen bepalen, lay-outs maken en nog veel meer. Het vergt wat research om de platform software goed te begrijpen. Daarom denken wij dat die basis inrichting jou wel ongeveer 13 uur kost.

Een platform bouwen doen wij met een heel team + ondersteundende partners. Met die partners kan jij een contract aangaan om hun diensten te gebruiken. Onze meest ingezette partners zijn Google en Mollie. Om het contract met hun aan te gaan verwachten wij dat je ongeveer 2 uur bezig bent. 

Hoeveel tijd kost een eigen platform? 

Naast de tijd die je eenmalig investeert voor het opzetten van een online platform, ben je ook maandelijks tijd kwijt om jouw platform te beheren. Jouw succes komt namelijk niet vanzelf aanwaaien.

Ga jij een online platform bouwen naast jou reguliere baan? Meerdere opdrachtgevers doen dat. Houd daarbij maandelijks rekening met de onderstaande tijd investering. 

Werkzaamheden Uren
Moderating van content 3
Leden beheren 2
Klantenservice 3
Administratieve taken 2
Zelf content maken 3
Online marketing 5
Totaal 18

Geschrokken van de maandelijkse inspanningen die nodig zijn na online platform ontwikkeling? Het volstaat ook met minder inspanningen, maar onthoud: hoe meer tijd jij investeert, hoe groter en sneller jouw online succes zal komen.

Eigen online platform laten ontwikkelen

Wil je na het lezen van dit artikel nog steeds een online platform laten bouwen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Dan denken wij met je mee en dan zetten we samen de eerste plannen op papier.

Naast platform kosten ook leuk..

..om te lezen over platformen