Wat is een Sitemap en Waarom is het Cruciaal voor SEO?

30 August 2023
Delen:

Een sitemap is een essentieel hulpmiddel voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat vaak over het hoofd wordt gezien. In dit artikel gaan we dieper in op wat een sitemap is en waarom het zo belangrijk is voor de zichtbaarheid van je website in zoekmachines.

Wat is een Sitemap?

Een sitemap is een bestand dat een overzicht biedt van alle pagina's, berichten en andere inhoud op je website. Het is als een blauwdruk die zoekmachines helpt begrijpen hoe je site is gestructureerd. Er zijn twee belangrijke soorten sitemaps:

 • XML Sitemap: Dit is een bestand dat is ontworpen voor zoekmachines. Het bevat een lijst van URL's van je website, samen met aanvullende informatie zoals de datum waarop de pagina voor het laatst is bijgewerkt en de frequentie van wijzigingen.
 • HTML Sitemap: Deze versie is bedoeld voor menselijke bezoekers en biedt een overzicht van je site's structuur. Het kan nuttig zijn voor gebruikers die snel door je website willen navigeren.

Waarom is een Sitemap Belangrijk voor SEO?

 • Verbeterde Indexering: Met een XML sitemap kunnen zoekmachines gemakkelijker de pagina's op je website ontdekken en indexeren. Dit betekent dat je minder kans loopt dat belangrijke pagina's over het hoofd worden gezien.
 • Snellere Indexering van Nieuwe Inhoud: Telkens wanneer je nieuwe inhoud aan je website toevoegt, kan een sitemap zoekmachines helpen deze sneller te ontdekken en op te nemen in de zoekresultaten.
 • Betere Navigatie: Een HTML sitemap helpt bezoekers om gemakkelijker door je site te navigeren, wat hun gebruikerservaring verbetert en hen langer op je site kan houden.
 • Prioritering van Pagina's: In een XML sitemap kun je aangeven welke pagina's belangrijker zijn door prioriteitsniveaus toe te kennen. Zoekmachines begrijpen dan welke inhoud cruciaal is.
 • Foutidentificatie: Sitemaps kunnen eventuele problemen met je website aan het licht brengen, zoals niet-geïndexeerde pagina's of fouten bij het crawlen.

Hoe Maak je een Sitemap?

Gelukkig zijn er verschillende tools en plug-ins beschikbaar om sitemaps automatisch voor je te genereren, afhankelijk van het platform van je website. Populaire CMS'en zoals WordPress hebben vaak plug-ins die dit proces eenvoudig maken.

Gratis Sitemap plug-in van StartPlatform

De software van StartPlatform biedt het voordeel van automatisch gegenereerde sitemaps voor je website. Het enige wat je hoeft te doen is naar jouw domein.ext/sitemap.xml te gaan, en daar vind je een uitgebreide sitemap die alle pagina's van je website omvat, en dit alles in de juiste logische structuur. Dit betekent dat je geen tijd hoeft te besteden aan het handmatig creëren of bijwerken van je sitemap; het gebeurt allemaal automatisch. Deze geoptimaliseerde sitemap draagt bij aan een betere zoekmachine-indexering en verbetert de navigatie voor zowel zoekmachines als bezoekers van je site.

Wanneer is een HTML sitemap minder relevant

Bij grote websites, zoals platforms, kan het nut van een HTML sitemap enigszins verminderd zijn vanwege de complexiteit en omvang van de site. Hier zijn enkele redenen waarom een HTML sitemap mogelijk niet noodzakelijk is voor een groot platform:

 • Zoekfunctionaliteit: Grote platforms hebben vaak krachtige zoekfunctionaliteiten waarmee gebruikers snel specifieke inhoud kunnen vinden. Dit vermindert de behoefte aan een HTML sitemap als hulpmiddel voor gebruikersnavigatie.
 • Geavanceerde Categorisatie: Platforms hebben meestal uitgebreide categorieën, tags en filters om inhoud te organiseren. Deze geavanceerde categorisatie maakt het voor gebruikers gemakkelijker om door de inhoud te bladeren zonder een overzichtelijke HTML sitemap.
 • Gebruikersprofielen: Veel platforms bieden gebruikersprofielen die persoonlijke aanbevelingen en voorkeuren tonen. Dit maakt de behoefte aan een gestructureerde weergave van de volledige inhoud via een HTML sitemap minder belangrijk.
 • Regelmatige Updates: Grote platforms voegen voortdurend nieuwe inhoud toe en bijwerken bestaande inhoud. Het handmatig bijwerken van een HTML sitemap voor een dergelijke dynamische site kan tijdrovend zijn en onpraktisch.
 • SEO-optimalisatie: Moderne zoekmachines kunnen grote websites effectief crawlen en indexeren zonder een HTML sitemap. Een goed geoptimaliseerde sitearchitectuur, interne koppelingen en XML sitemaps dragen bij aan een goede zoekmachine-indexering.

Hoewel een HTML sitemap mogelijk niet noodzakelijk is voor grote platforms, blijft het belangrijk om te investeren in een goed gestructureerde website met geoptimaliseerde navigatie, interne koppelingen en XML sitemaps om de zoekmachineprestaties en gebruikerservaring te verbeteren.

Aanmelden van XML sitemap bij Google

Het aanmelden van je sitemap bij Google is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je website effectief wordt gecrawld en geïndexeerd. Volg deze stappen om je sitemap bij Google te melden:

 • Maak een Google Search Console Account: Als je nog geen Google Search Console-account hebt, maak er dan een aan en voeg je website toe.
 • Selecteer je Property: Kies de website waarvoor je je sitemap wilt indienen in Google Search Console.
 • Ga naar de Sitemaps-sectie: In het linker menu, klik op "Sitemaps" onder het tabblad "Index".
 • Voeg je Sitemap toe: Klik op de knop "Sitemap toevoegen/testen" en voer de URL van je sitemap in. Dit zou meestal jouw domein zijn, gevolgd door "/sitemap.xml". Bijvoorbeeld: "jouwdomein.ext/sitemap.xml".
 • Verifiëren en Indienen: Nadat je de URL hebt ingevoerd, klik je op "Verzenden". Als je sitemap al correct is opgemaakt en toegankelijk is, zal Google het verifiëren en toevoegen aan hun crawlschema.
 • Monitor de Prestaties: Google Search Console zal je informeren over het aantal geïndexeerde pagina's en eventuele problemen met je sitemap. Houd dit in de gaten om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Onthoud dat het enige tijd kan duren voordat Google je sitemap heeft gecrawld en de pagina's heeft geïndexeerd. Blijf je website bijwerken en optimaliseren voor de beste zoekmachineprestaties.

Waarom is een XML Sitemap belangrijk?

Een sitemap is geen optioneel extraatje, maar een fundamenteel hulpmiddel voor SEO. Het helpt zoekmachines je website beter te begrijpen, nieuwe inhoud sneller te indexeren en de algemene gebruikerservaring te verbeteren. Vergeet dus niet de kracht van een goed gestructureerde sitemap in te zetten om het potentieel van je website volledig te benutten.

Naast wat is een sitemap..

..ook interessant voor jou