Wat is Lorem Ipsum?

De betekenis van dat Lorem Ipsum

Delen:

Oké, dus je komt altijd die gekke "Lorem Ipsum" tekst tegen en vraagt je af waar het in hemelsnaam over gaat? Maak je geen zorgen, ik ga het je op een relaxte manier uitleggen. Hier gaan we dan!

Wat is Lorem Ipsum?

"Lorem Ipsum" is een stukje dummytekst dat vaak wordt gebruikt in de ontwerp- en drukkerijwereld. Het lijkt misschien willekeurig, maar het heeft eigenlijk een aantal coole kenmerken. Hier zijn de belangrijkste punten:

  • Nep-Latijn: "Lorem Ipsum" is eigenlijk een mix van Latijnse woorden en onzinwoorden. Het is bedoeld om de vorm en structuur van echte tekst na te bootsen, zonder dat de inhoud afleidt.
  • Vulling voor ontwerpen: Ontwerpers en drukkers gebruiken "Lorem Ipsum" als tijdelijke vulling wanneer ze werken aan het ontwerp van een pagina, een website, een brochure of andere grafische projecten. Het helpt hen de visuele indeling te beoordelen zonder te worden afgeleid door de werkelijke tekst.
  • Standaard in de branche: "Lorem Ipsum" is zo wijdverspreid dat het een soort standaard is geworden in de ontwerp- en drukkerijbranche. Het is een soort "vulling" die gemakkelijk kan worden vervangen door echte tekst wanneer het ontwerp is voltooid.

Waar komt Lorem Ipsum vandaan?

De oorsprong van "Lorem Ipsum" is eigenlijk best interessant. Hier is een kort overzicht:

  • Oude wortels: De wortels van "Lorem Ipsum" gaan terug tot de klassieke Latijnse literatuur uit de 1e eeuw voor Christus. Het gebruikte Latijnse woorden en zinsdelen zijn afkomstig van werken van auteurs zoals Cicero en Vergilius.
  • Populair in de drukkerijwereld: In de jaren 1500 gebruikten drukkers "Lorem Ipsum" als dummytekst voor hun proefdrukken. Het hielp hen het lettertype, de lay-out en de afstand tussen de woorden en regels te beoordelen.
  • Overlevende van de digitale revolutie: Ondanks de opkomst van digitale ontwerptools, is "Lorem Ipsum" blijven bestaan en heeft het zijn plaats in de moderne grafische wereld behouden.

Waarom gebruiken ze Lorm Ipsum?

Dus waarom blijven ontwerpers en drukkers "Lorem Ipsum" gebruiken? Hier zijn een paar redenen:

  • Focus op vormgeving: "Lorem Ipsum" helpt bij het beoordelen van de visuele elementen van een ontwerp, zoals de verhouding tussen tekst en afbeeldingen, de uitlijning en de algehele indeling.
  • Neutrale inhoud: Door dummytekst te gebruiken, wordt voorkomen dat lezers zich richten op de inhoud van de tekst zelf. Het idee is dat het ontwerp moet spreken zonder beïnvloed te worden door de woorden.
  • Makkelijk te vervangen: Zodra het ontwerp is goedgekeurd, kunnen ontwerpers "Lorem Ipsum" eenvoudig vervangen door de echte tekst, waardoor het ontwerp compleet wordt.

Nu weet jij de betekenis van Lorm Ipsum

Nu weet je waar die mysterieuze "Lorem Ipsum" vandaan komt en waarom het zo vaak wordt gebruikt in de ontwerp- en drukkerijwereld. Dus de volgende keer dat je het tegenkomt, weet je dat het gewoon een coole truc is om de aandacht op het ontwerp te vestigen.

Naast wat is lorem ipsum..

..ook interessant