Hva er Lorem Ipsum?

Betydningen av den Lorem Ipsum

Del:

Ok, så du støter alltid på den rare "Lorem Ipsum"-teksten og lurer på hva i all verden det handler om? Ikke bekymre deg, jeg skal forklare det på en avslappet måte. Her går vi!

Hva er Lorem Ipsum?

"Lorem Ipsum" er en dummytekst som ofte brukes i design- og trykkeribransjen. Den kan virke tilfeldig, men den har faktisk noen kule egenskaper. Her er de viktigste poengene:

  • Falsk latin: "Lorem Ipsum" er faktisk en blanding av latinske ord og nonsensord. Hensikten er å etterligne formen og strukturen til ekte tekst uten at innholdet distraherer.
  • Fylling for design: Designere og trykkere bruker "Lorem Ipsum" som midlertidig fylling når de jobber med design av en side, en nettside, en brosjyre eller andre grafiske prosjekter. Det hjelper dem med å vurdere den visuelle utformingen uten å bli distrahert av den faktiske teksten.
  • Branche-standard: "Lorem Ipsum" har blitt så utbredt at den har blitt en slags standard innen design- og trykkeribransjen. Det er en form for "fylling" som enkelt kan erstattes med ekte tekst når designet er ferdig.

Hvor kommer Lorem Ipsum fra?

Opriften til "Lorem Ipsum" er faktisk ganske interessant. Her er en kort oversikt:

  • Antikke røtter: "Lorem Ipsum"s røtter går tilbake til den klassiske latinske litteraturen fra det 1. århundre f.Kr. De brukte latinske ordene og setningene stammer fra verk av forfattere som Cicero og Vergilius.
  • Populær innen trykkeribransjen: På 1500-tallet brukte trykkere "Lorem Ipsum" som dummytekst for sine prøvetrykk. Det hjalp dem med å vurdere skrifttypen, layouten og avstanden mellom ord og linjer.
  • Overlevende av den digitale revolusjonen: Til tross for fremveksten av digitale designverktøy har "Lorem Ipsum" overlevd og beholdt sin plass i den moderne grafiske verden.

Hvorfor bruker de Lorem Ipsum?

Så hvorfor fortsetter designere og trykkere å bruke "Lorem Ipsum"? Her er noen grunner:

  • Fokus på design: "Lorem Ipsum" hjelper til med å vurdere de visuelle elementene i en design, som forholdet mellom tekst og bilder, justeringen og den generelle layouten.
  • Nøytralt innhold: Ved å bruke dummytekst unngås det at leserne fokuserer på selve tekstens innhold. Tanken er at designen skal tale uten å bli påvirket av ordene.
  • Lett å erstatte: Når designet er godkjent, kan designere enkelt erstatte "Lorem Ipsum" med ekte tekst og dermed fullføre designet.

Nå vet du betydningen av Lorem Ipsum

Nå vet du hvor den mystiske "Lorem Ipsum" kommer fra og hvorfor den blir brukt så ofte innen design- og trykkeribransjen. Så neste gang du støter på den, vet du at det bare er et kult triks for å fokusere oppmerksomheten på designet.

I tillegg til hva er Lorem Ipsum..

..også interessant