Hva er en Sitemap og hvorfor er den avgjørende for SEO?

30 August 2023
Del:

En sitemap er et essensielt verktøy for søkemotoroptimalisering (SEO) som ofte blir oversett. I denne artikkelen går vi dypere inn på hva en sitemap er og hvorfor den er så viktig for synligheten av nettsiden din i søkemotorer.

Hva er en Sitemap?

En sitemap er en fil som gir en oversikt over alle sider, innlegg og annet innhold på nettsiden din. Den fungerer som en blåkopi som hjelper søkemotorer med å forstå hvordan nettstedet ditt er strukturert. Det er to hovedtyper sitemaps:

 • XML Sitemap: Dette er en fil designet for søkemotorer. Den inneholder en liste over URL-er fra nettsiden din, sammen med tilleggsinformasjon som datoen da siden sist ble oppdatert og frekvensen av endringer.
 • HTML Sitemap: Denne versjonen er ment for menneskelige besøkende og gir en oversikt over nettstedets struktur. Den kan være nyttig for brukere som ønsker å navigere raskt gjennom nettstedet.

Hvorfor er en Sitemap Viktig for SEO?

 • Forbedret Indeksering: Med en XML-sitemap kan søkemotorer lettere oppdage og indeksere sidene på nettstedet ditt. Dette betyr mindre risiko for at viktige sider blir oversett.
 • Raskere Indeksering av Nytt Innhold: Hver gang du legger til nytt innhold på nettstedet ditt, kan en sitemap hjelpe søkemotorer med å oppdage det raskere og inkludere det i søkeresultatene.
 • Bedre Navigasjon: En HTML-sitemap hjelper besøkende med å navigere enklere på nettstedet ditt, noe som forbedrer brukeropplevelsen og kan holde dem lengre på nettstedet ditt.
 • Prioritering av Sider: I en XML-sitemap kan du indikere hvilke sider som er viktigere ved å tildele prioritetsnivåer. Søkemotorer forstår deretter hvilket innhold som er avgjørende.
 • Feilidentifikasjon: Sitemaps kan avdekke eventuelle problemer med nettstedet ditt, som ikke-indekserte sider eller feil ved crawling.

Hvordan Lager du en Sitemap?

Lykkeligvis finnes det forskjellige verktøy og tillegg tilgjengelige for å generere sitemaps automatisk, avhengig av plattformen for nettstedet ditt. Populære CMS-er som WordPress har ofte tillegg som gjør denne prosessen enkel.

Gratis Sitemap-tillegg fra StartPlatform

Programvaren fra StartPlatform gir fordelen av automatisk genererte sitemaps for nettstedet ditt. Alt du trenger å gjøre er å gå til din domene.ext/sitemap.xml, og der finner du en omfattende sitemap som inkluderer alle sidene på nettstedet ditt, alt i riktig logisk struktur. Dette betyr at du ikke trenger å bruke tid på manuelt å opprette eller oppdatere sitemapen din; alt skjer automatisk. Denne optimaliserte sitemapen bidrar til bedre søkemotorindeksering og forbedrer navigasjonen for både søkemotorer og besøkende på nettstedet ditt.

Når er en HTML Sitemap Mindre Relevant

På store nettsteder, som plattformer, kan verdien av en HTML-sitemap være noe redusert på grunn av kompleksiteten og omfanget av nettstedet. Her er noen grunner til at en HTML-sitemap kanskje ikke er nødvendig for en stor plattform:

 • Søkefunksjonalitet: Store plattformer har ofte kraftige søkefunksjoner som lar brukere raskt finne spesifikt innhold. Dette reduserer behovet for en HTML-sitemap som et verktøy for brukernavigasjon.
 • Avansert Kategorisering: Plattformer har vanligvis omfattende kategorier, tags og filtre for å organisere innhold. Denne avanserte kategoriseringen gjør det enklere for brukere å bla gjennom innholdet uten en oversiktlig HTML-sitemap.
 • Brukerprofiler: Mange plattformer tilbyr brukerprofiler som viser personlige anbefalinger og preferanser. Dette reduserer behovet for en strukturert visning av all innhold via en HTML-sitemap.
 • Regelmessige Oppdateringer: Store plattformer legger kontinuerlig til nytt innhold og oppdaterer eksisterende innhold. Manuelt å oppdatere en HTML-sitemap for en slik dynamisk side kan være tidkrevende og upraktisk.
 • SEO-optimalisering: Moderne søkemotorer kan effektivt crawle og indeksere store nettsteder uten en HTML-sitemap. En godt optimalisert nettstedstruktur, interne lenker og XML-sitemaps bidrar til god søkemotorindeksering.

Selv om en HTML-sitemap kanskje ikke er nødvendig for store plattformer, er det fortsatt viktig å investere i en godt strukturert nettside med optimalisert navigasjon, interne lenker og XML-sitemaps for å forbedre søkemotorprestasjonene og brukeropplevelsen.

Påmelding av XML-sitemap hos Google

Å melde på sitemapen din hos Google er et viktig skritt for å sikre at nettstedet ditt blir effektivt crawlet og indeksert. Følg disse trinnene for å melde på sitemapen din hos Google:

 • Lag en Google Search Console-konto: Hvis du ikke allerede har en Google Search Console-konto, må du opprette en og legge til nettstedet ditt.
 • Velg eiendommen din: Velg nettstedet du vil sende inn sitemapen for i Google Search Console.
 • Gå til Sitemaps-seksjonen: I venstre meny, klikk på "Sitemaps" under fanen "Index".
 • Legg til Sitemapen din: Klikk på knappen "Legg til/test sitemap" og skriv inn URL-en til sitemapen din. Dette vil vanligvis være domenet ditt etterfulgt av "/sitemap.xml". For eksempel: "dindomen.ext/sitemap.xml".
 • Verifiser og Send Inn: Etter å ha skrevet inn URL-en, klikker du på "Send". Hvis sitemapen din allerede er riktig formatert og tilgjengelig, vil Google verifisere den og legge den til i deres crawl-plan.
 • Overvåk Ytelsen: Google Search Console vil informere deg om antall indekserte sider og eventuelle problemer med sitemapen din. Følg med på dette for å sikre at alt går jevnt.

Husk at det kan ta litt tid før Google har crawlet sitemapen din og indeksert sidene. Fortsett å oppdatere og optimalisere nettstedet ditt for beste søkemotorprestasjon.

Hvorfor er en XML Sitemap Viktig?

En sitemap er ikke en valgfri ekstra, men et grunnleggende verktøy for SEO. Den hjelper søkemotorer med å forstå nettstedet ditt bedre, indeksere nytt innhold raskere og forbedre den generelle brukeropplevelsen. Så ikke glem kraften i en godt strukturert sitemap for å utnytte potensialet til nettstedet ditt fullt ut.

I tillegg til hva er en sitemap..

..også interessant for deg