Typer av online plattformer

Hvilke onlineplattformer finnes?

Del:

Det er forskjellige typer online plattformer. Det er mange etterspørsels- og tilbudsplattformer, sosiale plattformer, frilansplattformer, e-handelsplattformer, og mange flere. Hvilke online plattformer finnes? Du oppdager det i denne artikkelen.

Etterspørsels- og tilbudsplattformer

Dette er plattformene du ser mest. Dette er hovedsakelig markedsplasser og salgsplattformer. Tenk på nettsteder som Marktplaats.nl, Werkspot.nl, Uber og Airbnb. Formålet med denne typen plattform er enkelt: å koble sammen etterspørsel og tilbud.

Forretningsmodell for online plattformer
Plattformleverandøren gjør det mulig for tilbydere å publisere tjenester og produkter, og for brukere å svare på disse. Ofte må tilbydere betale for å publisere eller for å få tilbudet sitt til å skille seg ut. Dette er dermed i de fleste tilfeller forretningsmodellen for etterspørsels- og tilbudsplattformer.

Hvilke online plattformer finnes?

Det er mange forskjellige typer online plattformer, hver med sine unike kjennetegn og funksjoner. Her er noen eksempler på online plattformer:

 • Sosiale nettverk: online plattformer som Facebook, Twitter, Instagram og LinkedIn, der brukere kan kommunisere med venner, familie, kolleger og andre.
 • E-handelsplattformer: plattformer som Amazon, eBay og Alibaba, der brukere kan kjøpe og selge produkter.
 • Frilansplattformer: online plattformer som Upwork, Fiverr og Freelancer, der frilansere kan finne oppdrag og utføre arbeid for kunder.
 • Markedsplasser: plattformer som Etsy og Airbnb, der brukere kan tilby og finne varer eller tjenester.
 • Online læringsplattformer: online plattformer som Udemy, Coursera og Skillshare, der brukere har tilgang til kurs og undervisningsmateriell.
 • Spillplattformer: online plattformer som Steam, Xbox Live og PlayStation Network, der spillere kan spille spill og kommunisere med hverandre.
 • Crowdfundingplattformer: online plattformer som Kickstarter og Indiegogo, der brukere kan samle inn penger for prosjekter og ideer.

Dette er bare noen eksempler på online plattformer. Det finnes mange flere typer, og antallet fortsetter å vokse i takt med teknologisk utvikling.

Hvilke online plattformer brukes mest?

Det er forskjellige typer online plattformer som brukes mye, hver med sitt eget publikum og popularitet. Her er noen eksempler på mye brukte online plattformer:

 • Sosiale medieplattformer som Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok og Snapchat. Disse plattformene er ment for sosial kontakt, deling av informasjon, bilder og videoer, og for å bygge nettverk.
 • E-handelsplattformer som Amazon, Alibaba og eBay. Disse plattformene lar forbrukere handle online og kjøpe og selge produkter.
 • Contentplattformer som YouTube, Netflix og Spotify. Disse plattformene gir brukere tilgang til et bredt utvalg av digital medieinnhold, som videoer, musikk og annen underholdning.
 • Online markedsplasser som Etsy, Craigslist og Marktplaats. Disse plattformene er ment for kjøp og salg av varer og tjenester mellom enkeltpersoner.
 • Online utdannings- og opplæringsplattformer som Coursera, Udemy og LinkedIn Learning. Disse plattformene tilbyr online kurs, opplæring og sertifiseringer for å forbedre ferdigheter og øke kunnskapen.

Generelt sett er sosiale medieplattformer mest populære og brukes mest, etterfulgt av e-handelsplattformer og contentplattformer.

Sosiale typer online plattformer

Sosiale typer av online plattformer kan deles inn i tre underkategorier: sosiale medier, intranett og forum. 

Sosiale medier
Vi bruker for øyeblikket de sosiale typene av online plattformer mest. Dette inkluderer Facebook, Twitter, LinkedIn og Instagram. Brukere kan bruke disse plattformene gratis. Inntektene genereres gjennom annonser og salg av brukerdata.

Intranett
Disse sosiale typene av online plattformer blir stadig mer brukt av bedrifter. Bedrifter bringer ansatte sammen gjennom intranett. Kolleger kan dermed kontakte og opprettholde kontakt med andre kolleger. På et intranett deles alt, som for eksempel arbeidstimer, samtalelogger, og det er ofte rom for prosjektstyring.

Forum
Disse sosiale typene av online plattformer ble mest brukt før tiden med sosiale medier. Medlemmer legger ut meldinger på et forum som andre medlemmer kan svare på. Forum ser vi fortsatt i dag, men i mindre grad enn før. Tenk på forum som Tweakers, bokt.nl eller Quora.com.

Tilbudsplattformer

Du bruker sannsynligvis tilbudsplattformer hver dag. Dette er plattformer der det ikke er forskjellige tilbydere, og all innhold deles av plattformleverandøren. Netflix, HBO og Disney Plus er eksempler på tilbudsplattformer. 

Har du lyst til å lansere din egen plattform og er nysgjerrig på mulighetene? Ta gjerne kontakt med oss. Programvaren vår kan brukes til mange typer online plattformer. 

 

I tillegg til typer online plattformer..

..også interessant for deg