Soorten online platformen

Welke soorten online platformen zijn er?

Er zijn verschillende soorten online platformen. Zo zijn er velen vraag en aanbod platformen, sociale platformen en aanbod platformen.

Vraag en aanbod soorten online platformen

Dit zijn de platformen die je het meeste ziet. Veelal zijn dit marktplaatsen en verkoopplatformen.  Denk daarbij aan Marktplaats.nl, Werkspot.nl, Uber en Airbnb. De toepassing van dit soort platform is simpel: het samen brengen van vraag en aanbod. De platform leverancier maakt het voor aanbieders mogelijk om diensten en producten te publiceren en voor gebruikers om daarop te reageren. Vaak moeten aanbieders betalen voor het publiceren of om haar aanbod meer op te laten vallen. Dit is daarmee in de meeste gevallen dan ook het verdienmodel van het vraag en aanbod soort platform.

Sociale soorten online platformen

Sociale soorten van online platformen zijn onder te verdelen in drie sub rubrieken, namelijk: social media, intranetten en Forums. 

Social media
Wij gebruiken op dit moment de sociale soorten van online platformen het meest. Hieronder vallen namelijk: Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Gebruikers kunnen deze platformen gratis gebruiken. De inkomsten worden gegenereerd met advertenties en het verkopen van gebruikersdata.

Intranetten
Deze sociale soorten van online platformen worden steeds vaker ingezet door bedrijven. Bedrijven brengen dmv het intranet medewerkers samen. Collega’s kunnen zo contacten met andere collega’s aangaan en die contacten onderhouden. Op een intranet wordt verder alles gedeeld, denk daarbij aan: werkuren, gespreksverslagen en er is vaak ruimte voor projectmanagement.

Forums
Deze sociale soorten van online platformen werden het meest gebruikt in de tijd van voor social media. Leden plaatsen op een forum berichten waarop andere leden kunnen reageren. Forums zien we tot op de dag vandaag alsnog, maar wel minder dan voorheen. Denk daarbij aan het forum van Tweakers, bokt.nl of Quora.com.

Aanbod soorten online platformen 

Aanbod soorten van online platformen gebruik jij waarschijnlijk ook iedere dag. Dit zijn platformen waarop er geen verschillende aanbieders zijn en álle content gedeeld wordt door de platform leverancier. Netflix, HBO en Disney Plus zijn aanbod soorten van online platformen. 

Wil jij een eigen platform lanceren en benieuwd naar de mogelijkheden? Neem eens contact met ons op. Onze software is voor veel soorten van online platformen inzetbaar.