Kenmerken van online platform

Delen:

We komen steeds meer in een platform economie. We zien daarom continu meer online platformen om ons heen. Van Werkspot tot aan Airbnb. Online platformen zijn er in álle soorten en maten en er komen er meer bij dan je denkt. Zo lanceren platform leveranciers er met onze software wel 20 per maand. Wat is een online platform? Lees hier de kenmerken van een online platform.

  1. Een platform is gericht op een specifieke doelgroep of sector. 
  2. Bij een platform komen drie belanghebbende kijken: 1. De platform aanbieder: die exploreert het platform en heeft vaak ook de rol als regisseur, welke bepaald wat er wel en niet op het platform komt. 2. De platform leverancier: zij biedt diensten of producten aan op het platform. 3. De platform deelnemer: die willen de diensten of producten van de leverancier afnemen.
  3. Een platform brengt meestal vraag en aanbod samen. Leveranciers publiceren het aanbod op het platform en gebruikers / deelnemers nemen die af.
  4. Een platform bestaat uit een aantal componenten. Denk daarbij aan een marktplaats waarin het aanbod gepubliceerd wordt, diverse contact mogelijkheden, verdienmodellen en een ledenadministratie systeem met daarin álle gebruikers (leveranciers en deelnemers).
  5. Platformen zijn schaalbaar. Een online platform kan snel uitgebreid worden. Zo groeit het platform simpel mee met het aantal gebruikers en het aanbod dat zij publiceren. Het netwerk waarop het platform draait moet met enige regelmaat geüpgraded worden om zo álle traffic van het groeiende aantal gebruikers efficiënt af te kunnen handelen. 
  6. Daarnaast zijn er functies aan een platform toe te voegen om de werking continu te blijven verbeteren.
  7. Een online platform kan open of gesloten zijn. Een open platform is voor iedereen toegankelijk, waarbij men zonder login het aanbod kan doorzoeken. Bij een gesloten platform moet men zich eerst aanmelden en in sommige gevallen ook betalen om het aanbod te kunnen doorzoeken. Dat laatste is het geval bij veel datingsites en bij streamingdiensten.

Platformen worden niet vanzelf succesvol

Veel mensen denken dat een van de kenmerken van een online platform is dat die altijd succesvol is. Dat is helaas niet waar. Veel platformen hebben tijd nodig om succes te creëren. Zo kosten het SnappCar 5 jaar om een omzet van een miljoen te genereren. 

SnappCar liep tegen een probleem bij een van de belangrijkste kenmerken van een online platform aan. Zij ontdekte hoe lastig het is om de juiste vraag en aanbod tegelijkertijd op het platform te krijgen. Bij SnappCar was de grootste uitdaging het vinden van lokale verhuurders van hun auto. Zonder verhuurders hebben zij misschien wel gebruikers, maar die kunnen dan geen auto vinden.

Kenmerken van online platform die zorgen voor succes

Voldoende vraag en aanbod
Het belangrijkste succes kenmerken van een online platform is het hebben van voldoende vraag en aanbod. Het aantal aanbieders moet in verhouding staan tot het aantal leveranciers. Die verhouding is per sector verschillend. Leveranciers komen pas met hun aanbod als er voldoende vraag is en gebruikers komen pas als er voldoende aanbod is. Waar focus jij je eerst op? Krijg je voldoende volume en de juiste verhouding in het vraag en aanbod? Dan voldoet je platform aan een van de belangrijkste succes kernmerken van online platformen. 

Maak het betrouwbaar
Zakendoen op jouw platform is anders dan zaken doen met die erkende autodealer bij jou in de buurt. Gebruikers kennen de aanbieders op jouw platform nog niet. Een belangrijk succes kenmerk van een online platform is dat de aanbieders betrouwbaar overkomen. Om die reden voegen platformen diverse verificatiemethodes toe als kwaliteitchecks en is er vaak ook een reviewsysteem toegevoegd waarmee gebruikers elkaar kunnen beoordelen wanneer zij zaken hebben gedaan.

Zorg voor goed verdienmodel
Ook een van de belangrijkste succes kenmerken van een online platform is het verdienmodel. Een platform runnen doe je misschien voor een paar maanden als hobby omdat je hèt leuk vindt, maar zonder inkomsten is de lol er al snel af. Het verdienmodel is daarom een van de niet te onderschatten succes kenmerken van een online platform. Een goed platform heeft een verdienmodel. Lees hier welke er allemaal zijn.