Funktioner af en online platform

Del:

Vi bevæger os mere og mere ind i en platformøkonomi. Vi ser derfor konstant flere online platforme omkring os, fra arbejdsplatforme som Werkspot til Airbnb. Online platforme findes i alle former og størrelser, og der kommer flere til end du tror. For eksempel lancerer platformleverandører op til 20 om måneden med vores software. Hvad er et online platform? Læs her om kendetegnene ved et online platform.

  1. Et platform er rettet mod en specifik målgruppe eller sektor.
  2. Et platform involverer tre interessenter: 1. Platformudbyderen, der udforsker og ofte fungerer som instruktør og bestemmer, hvad der skal være på platformen. 2. Platformleverandøren, der tilbyder tjenester eller produkter på platformen. 3. Platformdeltageren, der ønsker at bruge leverandørens tjenester eller produkter.
  3. Et platform bringer normalt efterspørgsel og udbud sammen. Leverandører offentliggør deres udbud på platformen, og brugere/deltagere køber dem.
  4. Et platform består af flere komponenter, såsom en markedsplads, hvor udbuddet offentliggøres, forskellige kontaktmuligheder, forretningsmodeller og et medlemsregistreringssystem med alle brugere (leverandører og deltagere).
  5. Platforme er skalerbare. Et online platform kan hurtigt udvides og vokse i takt med antallet af brugere og det udbud, de offentliggør. Netværket, som platformen kører på, skal opgraderes med jævne mellemrum for at kunne håndtere alle trafik fra det voksende antal brugere effektivt.
  6. Derudover kan der tilføjes funktioner til et platform for løbende at forbedre dets funktion.
  7. Et online platform kan være åbent eller lukket. Et åbent platform er tilgængeligt for alle, hvor man uden login kan søge i udbuddet. Ved et lukket platform skal man først tilmelde sig og i nogle tilfælde betale for at søge i udbuddet. Dette gælder ofte for mange dating-sites og streamingtjenester.

Platforme bliver ikke automatisk succesfulde

Mange tror, at en af kendetegnene ved et online platform er, at det altid er succesfuldt. Desværre er det ikke tilfældet. Mange platforme har brug for tid til at skabe succes. For eksempel tog det 5 år for SnappCar at generere en omsætning på en million.

SnappCar stødte på et problem med et af de vigtigste kendetegn ved et online platform. De opdagede, hvor svært det er at få den rigtige efterspørgsel og udbud samtidig på platformen. For SnappCar var den største udfordring at finde lokale udlejere af deres biler. Uden udlejere har de måske brugere, men de kan ikke finde en bil.

Kendetegn ved online platforme, der skaber succes

Tilstrækkelig efterspørgsel og udbud
Det vigtigste succeskendetegn ved et online platform er at have tilstrækkelig efterspørgsel og udbud. Antallet af udbydere skal stå i forhold til antallet af leverandører. Dette forhold varierer fra sektor til sektor. Udbydere kommer først med deres tilbud, når der er tilstrækkelig efterspørgsel, og brugere kommer kun, når der er tilstrækkeligt udbud. Hvad fokuserer du først på? Opnår du tilstrækkelig volumen og den rette balance mellem efterspørgsel og udbud? Så opfylder din platform et af de vigtigste succeskendetegn for online platforme.

Gør det pålideligt
At drive forretning på din platform er anderledes end at handle med den anerkendte bilforhandler i dit nærområde. Brugere kender ikke udbyderne på din platform endnu. Et vigtigt succeskendetegn for et online platform er, at udbyderne virker pålidelige. Af denne grund tilføjer platforme forskellige verifikationsmetoder som kvalitetskontroller, og der er ofte også et anmeldelsessystem, hvor brugerne kan bedømme hinanden, når de har handlet.

Sørg for en god forretningsmodel
Også en af de vigtigste succeskendetegn ved et online platform er forretningsmodellen. Du kan drive en platform som en hobby i et par måneder, fordi du synes, det er sjovt, men uden indtægter mister det hurtigt sin charme. Forretningsmodellen er derfor en af de ikke at undervurdere succeskendetegn ved et online platform. En god platform har en forretningsmodel. Læs her om, hvilke der alle er.