Het vertalen van een website met Google Translate: De voor- en nadelen

Een kritische kijk op Google Translate en alternatieve benaderingen

Delen:

Veel bedrijven vinden het nu noodzakelijk om hun websites in meerdere talen te vertalen als gevolg van het toenemende belang van online aanwezigheid en de globale connectiviteit. Een van de meest gebruikte en gemakkelijk te gebruiken tools voor het vertalen van websites is Google Translate. Deze blog zal de voor- en nadelen van het gebruik van Google Translate bespreken en alternatieve methoden onderzoeken om de vertaalervaring te verbeteren.

De voordelen van het gebruik van Google Translate voor het vertalen van websites zijn als volgt:

 • Eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken: Google Translate is een gemakkelijk te gebruiken tool voor het vertalen van webinhoud. Het is eenvoudig te integreren in een bestaande website, waardoor de vertaling gemakkelijk en snel kan plaatsvinden.
 • Snelle vertalingen: Met Google Translate kunt u een aanzienlijk aantal teksten snel vertalen naar meerdere talen. Als u snel een voorlopige vertaling nodig heeft en geen tijd heeft om een professionele vertaler in te huren, kan dit nuttig zijn.
 • Kostenbesparend: Google Translate kan kosteneffectief zijn in vergelijking met het inhuren van professionele vertalers, vooral voor kleinere bedrijven.

voor welke talen is google translate het beste geschikt

Google Translate kan veel talen vertalen en verschillende combinaties gebruiken. Over het algemeen is Google Translate ideaal voor veel gebruikte talen zoals Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Chinees, Japans en Koreaans. Google Translate ondersteunt deze talen beter en heeft meestal meer trainingsgegevens.

Het is echter belangrijk om te merken dat de vertaalde prestaties kunnen verschillen afhankelijk van de taalcombinatie die wordt gebruikt. Vertalingen tussen talen die veel van elkaar verschillen, zoals Engels en Chinees, kunnen minder nauwkeurig zijn dan vertalingen tussen talen die meer gemeenschappelijk zijn, zoals Engels en Spaans.

De kwaliteit van de vertalingen van Google Translate kan verschillen voor minder gebruikelijke talen met ingewikkelde grammatica. Het is altijd raadzaam om de vertalingen te controleren en, indien mogelijk, een native speaker te raadplegen om ervoor te zorgen dat de vertalingen accuraat en natuurlijk zijn. van uit het nederlandse perspectief zijn germaanse talen dus het meest accuraat, omdat die het meest gemeenschappelijk zijn. dat zijn: Engels, Duits, Afrikaans, Fries, Deens, Zweeds, Noors en nog een paar kleinere talen. bekende latijnse taalgroepen werken ook goed vanwege meer trainingsgegevens. 

Nadelen van het gebruik van Google Translate voor website vertaling

 • Onnauwkeurigheden en taalkundige subtiliteiten: Hoewel Google Translate veel heeft verbeterd, is het nog steeds een automatisch vertaalsysteem dat geen rekening houdt met culturele en taalkundige subtiliteiten. De vertalingen zijn vaak onjuist en veranderen de betekenis van de oorspronkelijke tekst, waardoor de professionaliteit en geloofwaardigheid van de website in gevaar komen.
 • Slechte gebruikerservaring: Geautomatiseerde vertalingen kunnen een slechte gebruikerservaring veroorzaken omdat de vertaalde inhoud grammaticale fouten of onvloeiend kan zijn. Dit kan toekomstige kopers afschrikken en hun vertrouwen in uw merk schaden.
 • Beperkte aanpassingsmogelijkheden: u kunt de inhoud die wordt vertaald niet aanpassen. Het kan moeilijk zijn om regelmatig bepaalde woordenschat of zinnen die specifiek zijn voor een merk te vertalen. Dit kan leiden tot inconsistenties en communicatieve verwarring met internationale klanten.
 • Vertaald geen broncode: achter elke website is een broncode, met een html script. Dat is een soort code die bepaalt hoe de opmaak van een website eruitziet. Er zijn programma’s die zo een code direct kunnen vertalen naar een andere taal. Dit is veel efficiënter dan de opmaak later doen.
 • Woorden limiet: Google Translate heeft een woordenlimiet. Dat betekent dat de pagina in delen moet kopiëren, dit kost meer tijd en is minder efficiënt dan een alternatieve benadering voor website vertaling. 

 

Alternatieve benaderingen voor website vertaling

 • Professionele vertaling: Het gebruik van professionele vertalers geeft de beste kwaliteit en nauwkeurigheid bij het vertalen van een website. Menselijke vertalers zorgen voor taalkundige nauwkeurigheid en culturele gevoeligheid, wat resulteert in een betere gebruikerservaring, ook al kan deze dienst duurder zijn.
 • Hybride benadering: In deze benadering wordt automatische vertaling gecombineerd met menselijke revisie. U kunt Google Translate gebruiken als basis en vervolgens professionele vertalers inschakelen om de vertaling te beoordelen, aan te passen en te verbeteren. Dit zorgt voor een goede balans tussen kwaliteit en kosten.
 • Lokalisatie Platforms: Er zijn platforms beschikbaar die specifiek zijn gericht op het vertalen en lokaliseren van websites. Deze platforms hebben meer functies dan Google Translate, zoals meer controle over de inhoud die wordt vertaald en de mogelijkheid om samen te werken met professionele vertalers.
 • ChatGPT: ChatGPT heeft een mogelijkheid om codes te vertalen, dus ook html codes. (dat is de code die het meeste wordt gebruikt voor website) Dit is een handige manier om gratis en snel je website te vertalen. het enige nadeel is dat deze software niet altijd even accuraat is. en het heeft ook een woordenlimiet. het beste is om ChatGPT te gebruiken samen met google translate om kleine fouten te verbeteren.  

Conclusie

Hoewel Google Translate nuttig kan zijn voor de snelle en kosteneffectieve vertaling van websites, heeft het een aantal nadelen. Het veroorzaakt vaak fouten, slechte gebruikerservaringen en onvoldoende aanpassingsmogelijkheden. Het gebruik van gespecialiseerde lokalisatie platforms voor het inhuren van professionele vertalers is de beste manier om een professionele en hoogwaardige vertaling te maken. U kunt uw merkreputatie versterken en uw internationale publiek effectiever bereiken by te investeren in kwaliteitsvertalingen.

Naast de voor en nadelen van google translate gebruiken

..ook interessant voor jou om door te nemen