Kenmerken van een goede website

Behaal meer online succes met deze kenmerken

15 April 2023
Delen:

In de huidige tijd is een goede website van onschatbare waarde voor elk bedrijf. Maar wat zijn kenmerken van een goede website? Of je nu een klein bedrijf runt of een groot bedrijf, jouw website is het eerste contactpunt tussen jou en jouw klanten

Het is dus essentieel om een ​​goede website te hebben om een ​​positieve indruk te maken en potentiële klanten te trekken. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van een goede website bespreken en hoe je deze kunt bereiken.

10 belangrijke kenmerken van een goede website

In dit artikel nemen wij jou mee in de 10 belangrijkste kenmerken van een goede website. We gaan kort op deze kenmerken in. Mocht je behoefte hebben aan meer informatie aarzel dan niet om ons te contacten. 

Responsive website kenmerk

Een van de belangrijkste kenmerken van een goede website is responsiviteit. Dit betekent dat jouw website er goed uit moet zien en goed moet werken op alle apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en mobiele telefoons. Met het groeiende aantal mobiele internetgebruikers is het van cruciaal belang dat jouw website goed wordt weergegeven op alle mobiele apparaten. Gebruik jij een social media marketing strategie, dan zal zelfs 90% van jouw bezoekers de website met een mobiel apparaat bezoeken. Een responsieve website past zich automatisch aan aan het schermformaat van het apparaat dat de gebruiker gebruikt. Dit is tegenwoordig een van de belangrijkste kenmerken van een goede website. Een desktop versie op mobiel wordt bijvoorbeeld snel weg geklikt. 

Goede navigatie op website 

Navigatie is een andere belangrijke kenmerken van een goede website. Een goede navigatie maakt het voor gebruikers gemakkelijk om door jouw website te bladeren en te vinden wat ze zoeken. Zorg ervoor dat jouw navigatie duidelijk en eenvoudig is en dat alle pagina's van jouw website gemakkelijk toegankelijk zijn via het menu. Het is ook belangrijk om een ​​zoekfunctie toe te voegen wanneer jij jouw website groter is zodat gebruikers snel kunnen vinden wat ze zoeken. 

Tips voor goede website navigatie

 • Houd het eenvoudig en duidelijk: Zorg ervoor dat de navigatie eenvoudig en duidelijk is. Gebruik geen ingewikkelde woorden of afkortingen die niet voor de hand liggen. Houd de navigatie-items ook beperkt tot het meest belangrijke, zodat gebruikers niet overweldigd worden.
 • Maak gebruik van drop-down menu's: Drop-down menu's zijn handig om de gebruiker te helpen bij het vinden van specifieke pagina's op je website. Zorg ervoor dat de drop-down menu's georganiseerd zijn en dat de subcategorieën relevant zijn voor het hoofdmenu-item.
 • Gebruik een logische volgorde: Plaats de navigatie-items in een logische volgorde die de gebruiker begrijpt. Overweeg bijvoorbeeld om de items te ordenen op basis van belangrijkheid of relevantie.
 • Maak de navigatie zichtbaar: Zorg ervoor dat de navigatie zichtbaar is op alle pagina's van je website. Dit kan in de vorm van een menubalk bovenaan de pagina of een zijbalk.
 • Maak het responsief: Zorg ervoor dat de navigatie ook goed werkt op mobiele apparaten. Gebruik bijvoorbeeld een hamburgermenu om de navigatie-items samen te voegen op kleinere schermen.
 • Test en optimaliseer: Test je navigatie op verschillende apparaten en vraag feedback van gebruikers om te zien of de navigatie intuïtief en gebruiksvriendelijk is. Optimaliseer de navigatie indien nodig op basis van de feedback.

Design kenmerken van goede website

Het ontwerp en de lay-out van jouw website zijn cruciaal voor het aantrekken van klanten. Dit is daarmee ook een van de belangrijke kenmerken van een goede website. Het design moet professioneel zijn en goed passen bij jouw bedrijf en merk. De lay-out moet eenvoudig en overzichtelijk zijn, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

Tips voor goed website design:

 • Maak het eenvoudig en overzichtelijk: Een eenvoudige en overzichtelijke layout maakt het gemakkelijk voor bezoekers om de inhoud te vinden die ze zoeken. Vermijd te veel toeters en bellen en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie en navigatie-elementen gemakkelijk te vinden zijn.
 • Maak gebruik van witruimte: Witruimte, of negatieve ruimte, is de ruimte tussen elementen op je website. Het gebruik van witruimte kan de leesbaarheid en algemene esthetiek van je website verbeteren. Zorg er echter voor dat je niet te veel witruimte gebruikt, anders kan het je website leeg en ongebruikelijk maken.
 • Gebruik een aantrekkelijk kleurenschema: Een goed gekozen kleurenschema kan de esthetiek van je website verbeteren en helpen om de aandacht van bezoekers te trekken. Kies kleuren die bij de stijl en sfeer van je website passen, en zorg ervoor dat ze samenwerken om een samenhangende look te creëren.
 • Plaats belangrijke inhoud boven de vouw: De "vouw" verwijst naar het punt op een webpagina waar je moet scrollen om meer inhoud te zien. Plaats belangrijke informatie, zoals call-to-actions en navigatie-elementen, boven de vouw om ervoor te zorgen dat bezoekers deze meteen zien zonder te hoeven scrollen.

Content factoren voor goede website

Ook een van de belangrijke kenmerken voor een goede website is de inhoud. De inhoud moet informatief en boeiend zijn en gericht zijn op jouw doelgroep. Zorg ervoor dat jouw inhoud goed geschreven en georganiseerd is en dat het gemakkelijk te lezen is. Voeg ook afbeeldingen en video's toe om jouw inhoud visueel aantrekkelijk te maken.

Tips voor goede website inhoud

 • Weet wie je doelgroep is: Voordat je begint met het creëren van inhoud, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat hun behoeften en interesses zijn. Zorg ervoor dat je inhoud creëert die aansluit bij hun behoeften en die ze interessant zullen vinden.
 • Maak het gemakkelijk te lezen: Gebruik korte zinnen en alinea's en maak gebruik van subkoppen en opsommingstekens om je inhoud gemakkelijker te scannen. Gebruik ook eenvoudige en begrijpelijke taal en vermijd jargon en technische termen, tenzij het relevant is voor je doelgroep.
 • Bied waardevolle informatie: Zorg ervoor dat je inhoud waardevolle informatie biedt voor je doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld educatieve informatie zijn over je producten of diensten, branche-inzichten, of tips en trucs die gerelateerd zijn aan je vakgebied.
 • Gebruik visuele elementen: Visuele elementen, zoals afbeeldingen, infographics, en video's, kunnen je inhoud aantrekkelijker maken en de betrokkenheid van je doelgroep vergroten. Zorg er wel voor dat de visuele elementen relevant zijn voor de inhoud en de boodschap ondersteunen.
 • Optimaliseer voor zoekmachines: Zorg ervoor dat je inhoud geoptimaliseerd is voor zoekmachines door het gebruik van relevante zoekwoorden en zinnen. Dit kan je helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten en meer organisch verkeer naar je website te genereren.
 • Houd het up-to-date: Zorg ervoor dat je inhoud up-to-date blijft door regelmatig nieuwe inhoud te plaatsen en oude inhoud te updaten indien nodig. Dit kan bijvoorbeeld nieuws of trends in je vakgebied, of updates over je producten of diensten omvatten.

Snelheid factoren voor goede website

Snelheid is van cruciaal belang voor elke website. Daarom ook een van de kenmerken van een goede website. Een website die langzaam laadt, kan frustrerend zijn voor gebruikers en kan hen ertoe brengen om jouw website te verlaten. Zorg ervoor dat jouw website snel laadt en dat alle afbeeldingen en video's zijn geoptimaliseerd voor het web. Gebruik ook een betrouwbare hostingprovider om de laadsnelheid van jouw website te optimaliseren.

Tips om website te versnellen

 • Optimaliseer afbeeldingen: Grote afbeeldingen zijn een van de belangrijkste oorzaken van langzame websites. Zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor web, door het verkleinen van de bestandsgrootte en het gebruik van het juiste formaat. Er zijn verschillende gratis online tools beschikbaar, zoals TinyPNG of Compressor.io, om afbeeldingen te optimaliseren.
 • Minimaliseer HTTP-requests: Een HTTP-request wordt gedaan wanneer een browser een pagina laadt. Hoe meer HTTP-requests er zijn, hoe langer het duurt om een pagina te laden. Minimaliseer daarom het aantal HTTP-requests door bijvoorbeeld het combineren van CSS- en JavaScript-bestanden, of het gebruik van CSS-sprites.
 • Verminder het aantal plugins: Plugins zijn handig om extra functionaliteit toe te voegen aan een website, maar kunnen ook zorgen voor vertraging. Verwijder daarom onnodige plugins en probeer het aantal plugins dat je gebruikt tot een minimum te beperken.
 • Gebruik caching: Caching is het opslaan van bepaalde gegevens op de computer van de gebruiker, zodat de website sneller kan worden geladen bij toekomstige bezoeken. Gebruik een caching-plugin zoals W3 Total Cache of WP Super Cache, om je website te versnellen.
 • Minimaliseer code: Het minimaliseren van code, zoals CSS en JavaScript, kan helpen om de laadtijd van een website te verminderen. Gebruik een online tool zoals CSS Compressor of JSCompress om je code te minimaliseren.
 • Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN is een netwerk van servers die verspreid zijn over de hele wereld en die inhoud zoals afbeeldingen, CSS- en JavaScript-bestanden opslaan. Door het gebruik van een CDN, worden deze bestanden geleverd vanaf de server die het dichtst bij de gebruiker is, waardoor de laadtijd wordt verminderd.

Gebruikt jouw website de software van StartPlatform, dan zijn deze snelheid optimalisaties  standaard doorgevoerd. 

Beveiligings kenmerken voor goede website

Beveiliging is een van de andere belangrijke kenmerken van een goede website. Zorg ervoor dat jouw website is beveiligd met SSL-certificaten om de gegevens van jouw gebruikers te beschermen. Het is ook belangrijk om jouw website up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingsupdates en om regelmatig back-ups te maken.

Tips voor website beveiliging

 • Gebruik sterke wachtwoorden: Gebruik complexe wachtwoorden die bestaan uit een combinatie van cijfers, letters en symbolen. Vermijd het gebruik van eenvoudige of voor de hand liggende wachtwoorden, zoals "123456" of "wachtwoord".
 • Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat alle software op je website up-to-date is, inclusief het content management systeem (CMS), de plug-ins en thema's. Verouderde software kan kwetsbaar zijn voor aanvallen en moet zo snel mogelijk worden bijgewerkt. Bij StartPlatform houden wij alle websites automatisch up-to-date.
 • Gebruik SSL-certificaten: Gebruik SSL-certificaten om de gegevens die tussen de website en de gebruiker worden uitgewisseld te beveiligen. SSL-encryptie voegt een extra beveiligingslaag toe, waardoor gegevens veiliger worden overgedragen en het voor hackers moeilijker wordt om deze te onderscheppen. Dit wordt hij StartPlatform automatisch voor je ingericht.
 • Beperk de toegang tot de website: Beperk de toegang tot de website door alleen bepaalde personen toestemming te geven om de website te bewerken of te wijzigen. Maak gebruik van tweefactorauthenticatie om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de website. 
 • Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van de website om te voorkomen dat gegevens verloren gaan als er iets misgaat. Bewaar de back-ups op een externe harde schijf of in de cloud, zodat deze veilig zijn opgeslagen en snel kunnen worden hersteld. Bij StartPlatform worden er elke 4 uur backups gemaakt. Daarnaast maak jij ook eenvoudig zelf backups via ons beheersysteem.
 • Installeer beveiligingsplug-ins: Gebruik beveiligingsplug-ins om de website te beschermen tegen aanvallen. Veel CMS-systemen hebben beveiligingsplug-ins beschikbaar die je kunt installeren om de website te beveiligen tegen verschillende soorten aanvallen. Dit is vooral belangrijk wanneer je bijvoorbeeld met WordPress werkt. Gebruik je een SAAS, zoals StartPlatform of WIX dan is dit voor jou geregeld. 

SEO kenmerken van een goede website

SEO (Search Engine Optimization) is essentieel voor elke website die gevonden wil worden in zoekmachines zoals Google. Het is daarmee vanzelfsprekend dat dit ook een van de belangrijke kenmerken van een goede website is. Zorg ervoor dat jouw website is geoptimaliseerd voor zoekmachines door relevante zoekwoorden op te nemen in uw inhoud, metatags en URL's. Maak ook gebruik van interne links en externe links om uw inhoud te versterken.

Tips voor SEO

 • Keyword-onderzoek: Voer onderzoek uit naar de zoekwoorden die je doelgroep gebruikt om naar informatie te zoeken die verband houdt met je website en optimaliseer je content rondom deze zoekwoorden.
 • Kwaliteitscontent: Zorg ervoor dat je kwalitatieve content produceert die nuttig en relevant is voor je doelgroep. Je moet de juiste balans vinden tussen het gebruik van de zoekwoorden waar je op wilt ranken en het bieden van kwalitatieve inhoud.
 • Paginatitels en meta-beschrijvingen: Gebruik unieke en relevante paginatitels en meta-beschrijvingen die de inhoud van de pagina beschrijven en de juiste zoekwoorden bevatten. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen waar de pagina over gaat.
 • Linkbuilding: Linkbuilding blijft belangrijk voor SEO. Het verkrijgen van backlinks van betrouwbare websites en autoriteiten in je niche kan je ranking in de zoekmachines verbeteren.
 • Snelle laadtijd: Een snelle laadtijd van je website is cruciaal voor de SEO. Bezoekers en zoekmachines waarderen een website die snel laadt en gebruikerservaring verbetert.
 • Responsive design: Zorg ervoor dat je website een responsive design heeft, zodat deze op alle apparaten goed werkt. Mobiele vriendelijke websites worden hoger gerankt in de zoekmachines dan websites die niet zijn geoptimaliseerd voor mobiel.
 • Social media: Sociale signalen hebben invloed op je SEO. Zorg ervoor dat je actief bent op sociale media en dat je links deelt naar je website om je online aanwezigheid te vergroten.

Toegankelijkheids factoren van goede website

Toegankelijkheid is ook een van de belangrijke kenmerken van een goede website. Zorg ervoor dat jouw website voldoet aan de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) om ervoor te zorgen dat jouw website toegankelijk is voor mensen met beperkingen, zoals visuele of motorische beperkingen. Dit omvat het gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen, het hebben van ondertitels voor video's en het gebruik van kleuren met een hoog contrast.

Social media integreren in website

Social media is een belangrijk onderdeel van marketing en kan helpen om jouw website te promoten en meer verkeer naar jouw site te trekken. Zorg ervoor dat jouw website is geïntegreerd met alle social media-accounts, zodat gebruikers jouw inhoud gemakkelijk kunnen delen. Voeg ook social media-pictogrammen toe aan jouw website om gebruikers aan te moedigen de inhoud te delen.

Kenmerken van een goede website veranderen

Analyse is een belangrijk onderdeel van het beheren van een website. Gebruik een analyse-tool zoals Google Analytics om het verkeer naar jouw site te volgen en inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op jouw site. Hiermee kan jij jouw website optimaliseren om de gebruikerservaring te verbeteren en meer conversies te genereren.

Conclusie kenmerken van een goede website

Een goede website is essentieel voor elk bedrijf en kan het verschil maken tussen succes en falen. Door rekening te houden met de bovenstaande kenmerken, kan jij een website maken die professioneel, responsief, gemakkelijk te navigeren, goed ontworpen en geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Bovendien zorgt het hebben van een veilige en toegankelijke website voor een betere gebruikerservaring en verhoogt het de kans op conversies en terugkerende klanten. Door deze kenmerken van een goede website in gedachten te houden en ze in jouw website te implementeren, kan jij jouw bedrijf laten groeien en bloeien op het web.

Kom jij er zelf niet helemaal uit? Wij helpen jou graag op weg. Doordat wij werken met standaard software bouwen wij eventueel in twee weken in een handomdraai een nieuwe website die voldoet aan alle kenmerken van een goede website.

Naar kenmerken van een goede website..

..ook interessante artikelen voor jou