Platform design trends 2022

Delen:

Bij platform designs komen nieuwe ontwikkelingen en trends kijken. Dit om gebruikers een zo goed mogelijke ervaring te bieden bij een platform design. In dit artikel lees je meer over verschillende platform design trends van 2022.

Toegankelijk platform design

Toegankelijkheid wordt een steeds belangrijker aandachtspunt. De behoefte stijgt naar meer gebruiksvriendelijke platforms. Dit is zowel voor een jongere doelgroep, maar zo ook voor een wat oudere doelgroep. Denk aan een goede kleurstelling voor slechtzienden en ouderen, donkere tekst op een lichte achtergrond, knoppen met als functie voorlezen en de mogelijkheid om de bezoeker zelf het font te laten vergroten. Dit allemaal om het toegankelijker te maken voor alle doelgroepen. Bij Start-platform houden wij rekening met de toegankelijkheid. Doordat iedereen dezelfde indeling gebruikt, kunnen wij alle platformen die wij beheren tegelijkertijd optimaliseren op toegankelijkheid.

Rust en overzichtelijkheid in platform design

Een mooi en overzichtelijk platform design, het design is daardoor vrouwelijk en hierdoor straalt het rust uit. Met als doel de klant in een paar eenvoudige stappen helpen tot een aankoop. Ook kom je veel professioneler over als je platform design overzichtelijk is. Hierdoor biedt je de bezoeker een prettigere ervaring. Je bezoeker blijft langer op je platform, wat weer goed is voor meer actieve leden. Rust en overzichtelijkheid dragen bij aan een positief eindoordeel van de bezoeker voor je digitale platform.

Beeld van organisatie in platform design

Video en foto’s gaan eens steeds belangrijke rol op digitale platforms spelen. Bezoekers krijgen door middel van een foto of video meer het gevoel van beleving en een beter beeld van een product of dienst. Als mensen een gezicht zien of een stem horen voelt het voor de bezoeker veel meer vertrouwd. Ook worden foto’s en video’s belangrijker om je producten en diensten aan de man te brengen.

Meer aandacht voor persoonlijk contact

Naast meer aandacht voor goed beeldmateriaal, mag ook het persoonlijke contact niet ontbreken. Het is belangrijk dat je als online platform goed en vooral ook telefonisch bereikbaar bent. Mensen waarderen de mogelijkheid tot telefonisch contact, ook is een online chat belangrijk om eventuele vragen te kunnen beantwoorden. Binnen onze platform software hebben we een conversie trigger ingebouwd. Die geeft het bezoeker het gevoel een chat te kunnen starten. Op de achtergrond wordt het bericht vervolgens via e-mail verzonden. Daardoor hoeft de beheerder niet online te zijn, maar kan diegene wel profiteren van maximale conversie. Uiteraard is een echte chat ook met een handomdraai te activeren.

Mobiele platform design

Veel platform designs worden nog steeds voornamelijk voor desktopweergave gebouwd, de mobiele weergave is daardoor nog te vaak een aftreksel van de desktopweergave. Veel platformen hebben echter de meeste mobiele bezoekers. Dit hangt natuurlijk af van de marketing strategie. Wanneer die vooral op social media gebaseerd is dan gebruikt 95% van de bezoekers van een platform een mobiel apparaat. Daarom wordt ontwerpen vanuit het mobile-first principe steeds meer het uitgangspunt. Het aantal bezoekers vanuit mobiel neemt jaar op jaar toe. Als je kijkt naar het aantal eerste bezoeken, dan ligt dit percentage vaak nog hoger dan bij de terugkerende bezoekers. Kort samengevat:  mobiel platform design wordt de komende jaren steeds belangrijker. 

Symmetrisch platform design

Symmetrie is belangrijk voor een goed platform design. Volgens de webontwerp-principes creëer je balans met behulp van symmetrische website-indelingen. Met een symmetrisch platform design kun je de aandacht vestigen op bepaalde plekken. Dit verhoogd de conversie op een platform. Om deze reden is dit enorm trending. Deze trend dwingt ontwerpers om zich te focussen om de content van hun platform goed te verdelen. Binnen onze platform software gaan we uit van een perfecte symmetrie die is gebaseerd op een grid van 12 rijen. Dit creëert rust en overzicht.

Afbeeldingen van mensen op je platform design

In de wereld van platform design worden afbeeldingen met mensen  steeds meer trending. Het is belangrijk om afbeeldingen met mensen te gebruiken die veel op de doelgroep van het platform lijken. Zo wordt de doelgroep beter aangesproken. Steeds meer platformen  gebruiken dit soort afbeeldingen. Het wordt daardoor ook steeds belangrijker bij platform design.  Met de juiste afbeeldingen spreek je eenvoudig mensen van verschillende rassen, achtergronden en leeftijden aan en benadruk je hiermee diversiteit. Het brengt een gevoel van normaliteit op je platform. Door afbeeldingen van echte mensen te gebruiken, kunnen mensen zich op deze manier veel beter voorstellen dat ze je platform gebruiken.

Trends platform design kleuren

Bij platform design zijn de kleuren van het platform belangrijk. Natuur kleuren zijn erg geliefd en dat geldt ook voor primaire kleuren. Met de toon die is gezet voor de platform design trends van dit jaar schieten aarde geïnspireerde kleuren overal in uit. Het streven van de samenleving naar duurzaamheid en het behoud van ons klimaat is terug te zien in de platform design trends. De trending platform design kleuren zijn gebaseerds op een mix van de op natuur geïnspireerde tinten met primaire kleuren. Uiteraard zijn de beste kleuren in platform design afhankelijk van de doelgroep. Zo heeft elke kleur haar betekenis en wordt elke doelgroep door andere kleuren goed aangesproken. Hierover volgt later een apart artikel.

Typografie platform design

Zorg ervoor dat jouw woorden spreken, maar jouw typografie verfijnd. Verschillende lettertypes bieden een tegenwicht aan de meer moderne vibes en vinden hun weg naar de platform design trends van 2022. Platforms profiteren door verschillende lettertypen aan te bieden, hierdoor worden bezoekers herinnert aan gedrukte media, waardoor een klassieke toon wordt toegevoegd aan de lijst met platform design trends van 2022.