Zelf een platform inrichten

Delen:

Functie van een online platform

Een online platform brengt vraag en aanbod op een slimme manier bij elkaar. Het gaat hierbij om het verhandelen van een product, een dienst of het aangaan van een nieuwe samenwerking. Door middel van digitale platforms kunnen bedrijven en platform beheerders zich constant ontwikkelen.

Online platform inrichten

Wat is belangrijk voor een online platform oprichten:

  • Stel je registratieproces in
  • Creëer of laat je logo creëren
  • Bepaal je huisstijl
  • Maak profiel pagina’s
  • Bepaal jouw lidmaatschappen en geef aan wie welke functies op jouw platform mogen gebruiken.

Inschrijfformulier voor platform

Geïnteresseerde leden kunnen zich registreren bij jouw platform middels het inschrijfformulier. De beheerder van een platform bepaald zelf welke gegevens er van een lid nodig zijn. De invulvelden voor deze gegevens zet de beheerder dan in het inschrijfformulier. Hou de drempel bij het inschrijfformulier zo laag mogelijk door niet al te veel gegevens in een keer te vragen. Zo verhoog je de conversie op het inschrijfformulier en ontvang je uiteindelijk meer leden op je digitale platform.

Verdienmodel voor platform bepalen

Een online platform oprichten doe je meestal voor het genereren van een passief inkomen. Een goed verdienmodel voor je digitale platform is daardoor belangrijk. Denk daar daarom goed over na. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende verdienmodellen in een digitale platform mogelijk:

Advertenties op platform

Bedrijven die jou benaderen om vervolgens reclame te maken voor hun bedrijf door middel van een advertentie. Dit kan een doorverwijzing naar de website van het desbetreffende bedrijf dat de advertentie op het platform plaatst zijn. Maar kan ook het promoten van een product of dienst zijn.

Abonnementen voor platform

Klanten sluiten een abonnement af om vervolgens jouw platform te gebruiken. Hierbij wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een automatisch betaling. Die betaling zal periodiek en in de meeste gevallen maandelijks automatisch worden afgeschreven.

Product bestellingen

Inkomen genereren met een digitaal platform door middel van het verkopen van jouw product of dienst op jouw platform.

Profielpagina’s voor online platform inrichten

Gebruikers krijgen een eigen profiel op een online platform. Op zo'n profiel wordt informatie getoond. De platform beheerder moet bepalen welke informatie er op het profiel wordt getoond. Daarnaast kan de platform beheerder bepalen welke contactopties er op een profiel komen te staan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: prive bericht sturen, chatten, profiel toevoegen aan favorieten of een connectie verzoek sturen.

Homepagina voor online platform inrichten

Wat belangrijk is bij een online platform inrichten is dat beheerders zelf de indeling van de content kunnen bepalen. Moeten leden bijvoorbeeld content in rijen of in blokken tonen. Welke informatie komt er precies in de overzichten? Welke informatie wordt prominent getoond en welke informatie subtiel. De volledige homepage is via Start-platform software door de platformbeheerder te configureren.

Content pagina’s schrijven

Content schrijf je alleen wanneer je praat over jouw vakgebied en kennis kunt delen. Voor jou is dit makkelijk te schrijven en dat levert teksten op waar bezoekers wat aan hebben. Door een combinatie van makkelijk en kwalitatief schrijven word je als platform goed gevonden. Je moet goede content maken. Content die informeert, inspireert en aanspreekt. Zo begrijpt iedere bezoeker waar de tekst over gaat en krijg je minder snel te maken met mensen die midden in het verhaal wegklikken.

Domeinnaam voor online platform oprichten

Het is belangrijk als platform dat je online vindbaar bent. Door middel van een domeinnaam kunnen mensen jou online te vinden. Een domeinnaam is een naamgevingssysteem waardoor je op het web wordt geïdentificeerd. Een domeinnaam is ook persoonlijk, hierbij is het belangrijk dat jouw bedrijfsnaam in je domeinnaam terugkomt. Als mensen dan op zoek zijn naar jouw platform, hoeven zij alleen maar op jouw bedrijfsnaam te zoeken om terecht te komen op jouw platform.

Denk aan gebruiksvriendelijkheid

Als je wilt dat je bezoekers lang op jouw platform blijven hangen. Dan moet je zorgen voor een overzichtelijk platform. Zeker om bezoekers aan te zetten tot kopen of een andere keer terug te laten komen. Ook is het belangrijk om je logo en huisstijl terug te laten komen op je platform. De belangrijkste informatie die je wil delen, staat op je homepagina en overgebleven informatie op je subpagina’s. Dit allemaal voor een overzichtelijk platform.

Doelgroep bepalen en aantrekken

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen als platform eigenaar is hoe je snel en effectief een grote groep bezoekers kan aantrekken. Als platform beheerder moet je denken vanuit de behoefte van jouw leden en lever je daarvoor een oplossing. Wat zijn nu eigenlijk de diensten die jouw leden aan andere leden op jouw digitale platform aan willen bieden. Jouw doel is om vraag en aanbod samen te brengen voor jouw doelgroep. Zodat zij vervolgens een samenwerking aan kunnen gaan. Ook te bedenken, wat voor probleem hebben jouw gebruikers of leden en wat zoeken zij? Veel platforms gebruiken hiervoor social media. Onderzoek op welk social media platform jouw doelgroep het meest actief is. Ga aan de slag op de meest populaire social media platform van jouw doelgroep. En adverteer daar vervolgens op dat platform en spreek jouw doelgroep aan.

Eigen netwerk op social media

Maak gebruik van social media platformen om zo met je doelgroep in contact te komen. Door gebruik van sociale media versterk je jouw platform, je vergroot je bezoekersaantallen en het zorgt voor een betere naamsbekendheid.

Vindbaar door optimalisatie

Met alleen een online platform en inhoud ben je er nog niet. Want er moeten wel bezoekers komen. Hiervoor zul je zelf aan de bak moeten, want bezoekers komen natuurlijk niet zomaar op jouw platform. Je moet je bezoekers naar je website zien te krijgen. Dat kan via Google door middel van zoekmachine optimalisatie. Hiermee zorg je ervoor dat jouw website online beter vindbaar wordt. Dit zou je kunnen overlaten aan mensen met ervaring, maar zelf zoekmachine optimalisatie toepassen is ook een mogelijkheid. Als je een online platform oprichten wilt is het een prioriteit dat je makkelijk vindbaar bent.

Stand alone waarde bieden

Standalone waarde is een manier die de waarde van een bedrijf bepaalt in zijn huidige status. Als platform bedrijven weinig bezoekers trekken, moeten platform bedrijven op zoek gaan naar andere methodes om waarde te bieden aan individuele bezoekers. Het bieden van een stand-alone waarde kan ook problemen meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer extra functies of extra hardware vereisen, het is wel makkelijk om functionaliteit toe te voegen aan een platform.

Richten op een specifieke niche

Een goede benadering voor veel platforms is om te richten op bezoekers in een relatief smalle markt, waardoor het platform gemakkelijker grip kan krijgen door het focussen op een kleinere sector. Door middel van het focussen op een kleinere sector heb je kans op een sterkere band tussen platform en klant.

Geloofwaardigheid bouwen bij klanten

Als je te maken hebt met concurrerende platforms, hebben bezoekers een reden nodig om overtuigd te worden dat jouw platform de moeite waard is om lid van te worden. Zeker als dit een aanzienlijke investering met zich meebrengt. Om bezoekers aan te trekken, moet een nieuw platform voldoen aan geloofwaardige verwachtingen met het toekomstige succes ervan. Voor het opbouwen van geloofwaardigheid, is het belangrijk om bezoekers aan te trekken met zeer gewilde producten of diensten. Exclusiviteit kan namelijk groei stimuleren.

Bijhouden van platform

Voor het aantrekken van nieuwe bezoekers, is het noodzakelijk om de informatie van je online platform up to date te houden. Dit betekend dat je af en toe wat zal moeten schrijven voor jouw digitale platform. Hierdoor hou jij je platform actief en zal je ook meer nieuwe bezoekers aantrekken. En nieuwe bezoekers is weer een mogelijkheid naar nieuwe klanten. online platform inrichten. online platform inrichten.

Naast zelf een platform opzetten..

..ook interessant voor jou