Nye regler for online plattform

Del:

Driver du en onlineplattform eller planlegger å starte en ny onlineplattform? Fra og med mai neste år vil du bli pålagt en informasjonsplikt og nye regler. Dette gjelder blant annet for anmeldelser, priser, tilbud og "gratis" digitale tjenester. Les gjennom de 6 endringene og hvordan du kan forberede deg og din onlineplattform.

Forslag til lov om onlineplattformer

Reglene for onlineplattformer endres gjennom nye europeiske retningslinjer for å beskytte forbrukerne. Takket være disse endringene har Ministeriet for økonomi og klima utarbeidet et lovforslag. Dette vil gjelde for onlineplattformer. Forslaget må være omsatt til nederlandsk lov senest 28. november i år. Loven forventes å tre i kraft 28. mai 2022.

Retningslinjer

Jurist og politikkonsulent Vincent Romviel fra Thuiswinkel.org er fornøyd med de nye retningslinjene. "Reglene i retningslinjen passer til de nye digitale utviklingene og skaper like regler for næringsdrivende på det europeiske markedet. De beskytter også forbrukeren bedre og styrker tilliten til onlinekjøp."

Endringer i regelverket for onlineplattformer

Å vente til mai 2022 er ikke nødvendig. Endringene for å tilpasse seg de kommende reglene er allerede kjent. Å tilpasse din onlineplattform til de nye reglene allerede nå er en god idé. På den måten skiller du deg positivt ut fra konkurrentene. Til slutt vil kundene dine dra nytte av de nye reglene fordi de får mer informasjon om hvordan du jobber.

Anmeldelser på onlineplattformer

Publiserer du anmeldelser og vurderinger på din onlineplattform? Fra og med 28-05-22 må du oppgi følgende:

  1. Hvordan du verifiserer at anmeldelser kommer fra kunder som faktisk har kjøpt og brukt produktet. Dette kan gjøres ved å se etter mistenkelige mønstre, som vanlige kortsiktige anmeldelser for et bestemt produkt eller tilstedeværelsen av de samme tekstene for andre produkter.
  2. Behandling av både positive og negative produktanmeldelser.
  3. Tilstedeværelse av sponsing eller betalte anmeldelser.

Det er også forbudt å legge ut falske forbrukeranmeldelser på sosiale nettverk, som liker og vise dem.

Forbrukerne stoler på meninger og anbefalinger. Med denne bredere informasjonsplikten kan kundene bedre og rettferdigere vurdere om anmeldelsene er ekte og ta en gjennomtenkt beslutning om å kjøpe eller ikke kjøpe noe.

Romviel: "Forretningsdrivende som er tilknyttet vurderingsinstitutter som Kiyoh eller Trustmaster oppfyller for eksempel sin informasjonsplikt om anmeldelser ved å angi hvordan de håndterer anmeldelser på nettstedet sitt. Hvis du ikke er tilknyttet parter som Kiyoh eller Trustmaster, må du selv angi og følge dette. Vi tror at tiden og kostnadene for dette ikke vil være for høye."

Personlig tilpasning av onlineplattformen

Vil du tilby kundene dine et personlig utvalg av varer eller tjenester? Tenk på et automatisk tilbud basert på nylige søk, kjøpshistorikk, bosted eller andre kundeegenskaper. Det er obligatorisk å informere kundene dine om dette før de kjøper noe. En popup eller en melding på kasse-siden er passende for dette.

Kunden kan velge å sjekke om tilbudet ditt virkelig er attraktivt. Dette gjør at en kunde kan søke etter en leverandør som ikke bruker disse kundedataene eller sammenligne priser.

Reklame på onlineplattform

Kjenner du dem? Kjente måter å annonsere på. Som fantastisk rabatt, fra beløp A nå for beløp B. Neste år kan du ikke lenger regne med "tilfeldige" priser for rabatter på en onlineplattform. Hvis du markedsfører et salg, må du bruke den laveste prisen i minst 30 dager før salget starter. Dette tvinger til å annonsere ærlige priser og forhindrer at prisen først økes for deretter å tilby en rabatt.

Du kan imidlertid vise rabatt sammenlignet med en konkurrent eller anbefalt pris for et bestemt produkt.

Datautvinning via onlineplattform

Tilbyr du "gratis" digitale tjenester der forbrukerne må gi fra seg personopplysningene sine? Du må i fremtiden gi mer informasjon om hvor lenge en kunde er tilknyttet den digitale tjenesten og hvordan kunden kan melde seg av. En kunde må alltid kunne si opp kostnadsfritt og uten oppgivelse av grunn innen 14 dager. Dette er retten forbrukerne vil ha på din onlineplattform. Hvis det sies opp, må du som eier av onlineplattformen umiddelbart avslutte tjenesten og slette kundeopplysningene.

Forpliktelser for onlineplattformen

Hvis du har en egen onlineplattform, kan en kunde kjøpe et produkt eller en tjeneste fra deg. Men også fra bedrifter eller forbrukere som tilbyr produktene eller tjenestene sine på din onlineplattform, kan produkter eller tjenester kjøpes. De nye retningslinjene krever at forbrukerne som bruker din onlineplattform, blir informert direkte om hvem de har å gjøre med. Oppgi om det er en næringsdrivende eller en forbruker, og hvilke vilkår som gjelder for avtalen.

Gjør denne informasjonen synlig på betalingssiden. Det er for eksempel ikke lenger tillatt å skjule denne informasjonen i vilkårene for din onlineplattform.

Du har som eier av onlineplattform en informasjonsplikt og også en undersøkelsesplikt. Som onlineplattform må du gi informasjon på forhånd om selgernes juridiske status (næringsdrivende eller privatperson) og de generelle vilkårene for de som selger tjenester eller varer via plattformen.

Hvis det tilbys produkter eller tjenester via din onlineplattform av andre, anses du som en eier av onlineplattformen, og de ovennevnte reglene gjelder.

Søkeresultater på onlineplattform

Tilbyr du online søkefunksjoner? Tenk på en onlineplattform som sammenligner energileverandører, reiser, hoteller eller andre produkter eller tjenester. Også i dette tilfellet vil du stå overfor en omfattende informasjonsplikt. Du må klart informere kundene på forhånd om hvilke faktorer som påvirker resultatene av en søkning. Du trenger ikke avsløre algoritmene dine, men du må angi på hvilken basis søkeresultatene genereres. Hvis bedrifter for eksempel betaler for en høyere posisjon i søkeresultatene, må du være ærlig om det. Du gir denne informasjonen fra siden der søkeresultatene dine vises, uavhengig av om besøkende kjøper noe eller ikke.

Overholdelse av reglene for onlineplattformen

Driver du en onlineplattform? ACM og AFM kan ilegge bøter eller gi overtredere en frist for å løse den feilaktige situasjonen. Botene kan være opptil 4% av onlineplattformens årsinntekt eller opptil en maksimal bot på 2 millioner euro. Hvis en overtredelse gjentar seg, kan prosentandelen til og med øke til 10% av onlineplattformens årsinntekt.

Hvis din onlineplattform ikke overholder de nye reglene, vil Authority for Consumers and Markets (ACM) og Authority for the Financial Markets (AFM) betrakte det som uærlig forretningspraksis. Dette vil bli håndhevet. Forskjellen i overtredelse avgjøres av følgende aspekter: natur, omfang, alvorlighetsgrad, varighet og frekvens. Vær oppmerksom som eier av onlineplattform! ACM og AFM har mulighet til å utdele bøter. De kan også velge å gi din onlineplattform en frist for å løse den feilaktige situasjonen.

"Vi forventer at håndhevelsen av de nye reglene fra ACM og AFM i stor grad vil være basert på signaler fra kunder", sier Romviel.