Ny lovgivning for online platform

Del:

Driver du en onlineplatform eller planlægger du at starte en ny onlineplatform? Fra og med maj næste år vil du støde på en informationspligt og nye regler. Dette gælder blandt andet for anmeldelser, priser, tilbud og "gratis" digitale tjenester. Læs de 6 ændringer på forhånd og hvordan du kan forberede dig og din onlineplatform.

Forslag til lov om onlineplatforme

Reglerne for onlineplatforme ændres gennem nye europæiske retningslinjer for at beskytte forbrugerne. Takket være disse ændringer har Ministeriet for Økonomi og Klima udarbejdet et lovforslag. Dette vil gælde for onlineplatforme. Forslaget skal være omsat til nederlandsk lov senest den 28. november i år. Loven forventes at træde i kraft den 28. maj 2022.

Retningslinjer

Jurist og politisk rådgiver Vincent Romviel fra Thuiswinkel.org er tilfreds med de nye retningslinjer. "Reglerne i retningslinjen passer til de nye digitale udviklinger og skaber lige regler for erhvervsdrivende på det europæiske marked. De beskytter også forbrugeren bedre og styrker tilliden til onlinekøb."

Ændringer i reglerne for onlineplatforme

At vente til maj 2022 er ikke nødvendigt. Ændringerne for at tilpasse sig de kommende regler er allerede kendte. At tilpasse din onlineplatform til de nye regler allerede nu er en god idé. På den måde adskiller du dig positivt fra konkurrenterne. Til sidst vil dine kunder drage fordel af de nye regler, fordi de får mere information om, hvordan du arbejder.

Anmeldelser på onlineplatforme

Offentliggør du anmeldelser og vurderinger på din onlineplatform? Fra og med den 28-05-22 skal du oplyse følgende:

  1. Hvordan du verificerer, at anmeldelser kommer fra kunder, der faktisk har købt og brugt produktet. Dette kan gøres ved at se efter mistænkelige mønstre, som hyppige kortsigtede anmeldelser for et bestemt produkt eller tilstedeværelsen af de samme tekster for andre produkter.
  2. Behandling af både positive og negative produktanmeldelser.
  3. Tilstedeværelse af sponsoreret eller betalte anmeldelser.

Det er også forbudt at offentliggøre falske forbrugeranmeldelser på sociale netværk som likes og visninger.

Forbrugerne stoler på meninger og anbefalinger. Med denne bredere informationspligt kan kunderne bedre og retfærdigere vurdere, om anmeldelserne er ægte, og træffe en velovervejet beslutning om at købe eller ikke købe noget.

Romviel: "Erhvervsdrivende tilknyttet vurderingsinstitutter som Kiyoh eller Trustmaster opfylder for eksempel deres informationspligt om anmeldelser ved at angive, hvordan de håndterer anmeldelser på deres hjemmeside. Hvis du ikke er tilknyttet parter som Kiyoh eller Trustmaster, skal du selv angive og følge dette. Vi tror, at tiden og omkostningerne ved dette ikke vil være for høje."

Personlig tilpasning af onlineplatformen

Vil du tilbyde dine kunder et personligt udvalg af varer eller tjenester? Tænk på et automatisk tilbud baseret på nylige søgninger, købshistorik, bopæl eller andre kundeegenskaber. Det er obligatorisk at informere dine kunder herom, inden de køber noget. En popup eller en besked på betalingssiden er passende til dette.

Kunden kan vælge at kontrollere, om dit tilbud virkelig er attraktivt. Dette giver kunden mulighed for at søge efter en udbyder, der ikke bruger disse kundedata eller sammenligne priser.

Reklame på onlineplatformen

Kender du dem? Kendte måder at annoncere på. Såsom fantastisk rabat, fra beløb A nu til beløb B. Næste år kan du ikke længere regne med "tilfældige" priser for rabatter på en onlineplatform. Hvis du markedsfører en salgskampagne, skal du bruge den laveste pris i mindst 30 dage før salget starter. Dette tvinger til at annoncere ærlige priser og forhindrer, at prisen først hæves for derefter at tilbyde en rabat.

Du kan dog vise rabat i forhold til en konkurrent eller anbefalet pris for et bestemt produkt.

Dataudvinding via onlineplatformen

Tilbyder du "gratis" digitale tjenester, hvor forbrugerne skal give deres personoplysninger? Du skal i fremtiden give mere information om, hvor længe en kunde er tilknyttet den digitale tjeneste, og hvordan kunden kan afmelde sig. En kunde skal altid kunne opsige gratis og uden angivelse af grund inden for 14 dage. Dette er forbrugernes ret på din onlineplatform. Hvis det opsiges, skal du som ejer af onlineplatformen straks stoppe tjenesten og slette kundeoplysningerne.

Forpligtelser for onlineplatformen

Hvis du har din egen onlineplatform, kan en kunde købe et produkt eller en tjeneste fra dig. Men også fra virksomheder eller forbrugere, der tilbyder deres produkter eller tjenester på din onlineplatform, kan der købes produkter eller tjenester. De nye retningslinjer kræver, at forbrugerne, der bruger din onlineplatform, informeres direkte om, hvem de har at gøre med. Angiv om det er en erhvervsdrivende eller en forbruger, og hvilke vilkår der gælder for aftalen.

Gør denne information synlig på betalingssiden. Det er f.eks. ikke længere tilladt at skjule denne information i dine onlineplatforms vilkår.

Du har som ejer af onlineplatformen en informationspligt og også en undersøgelsespligt. Som onlineplatform skal du give information på forhånd om sælgernes juridiske status (erhvervsdrivende eller privatperson) og de generelle vilkår for dem, der sælger tjenester eller varer via platformen.

Hvis der tilbydes produkter eller tjenester via din onlineplatform af andre, betragtes du som ejer af onlineplatformen, og de ovennævnte regler gælder.

Søgeresultater på onlineplatformen

Tilbyder du online søgefunktioner? Tænk på en onlineplatform, der sammenligner energileverandører, rejser, hoteller eller andre produkter eller tjenester. Også i dette tilfælde står du over for en omfattende informationspligt. Du skal tydeligt informere kunderne på forhånd om, hvilke faktorer der påvirker resultaterne af en søgning. Du behøver ikke afsløre dine algoritmer, men du skal angive, på hvilken basis søgeresultaterne genereres. Hvis virksomheder f.eks. betaler for en højere position i søgeresultaterne, skal du være ærlig om det. Du giver denne information fra siden, hvor dine søgeresultater vises, uanset om besøgende køber noget eller ej.

Overholdelse af reglerne for onlineplatformen

Driver du en onlineplatform? ACM og AFM kan pålægge bøder eller give overtrædere en frist til at løse den fejlagtige situation. Bøderne kan være op til 4% af onlineplatformens årsomsætning eller op til en maksimal bøde på 2 millioner euro. Hvis en overtrædelse gentager sig, kan procentdelen endda stige til 10% af onlineplatformens årsomsætning.

Hvis din onlineplatform ikke overholder de nye regler, vil Myndigheden for Forbrugerne og Markeder (ACM) og Myndigheden for Finansielle Markeder (AFM) betragte det som uærlig forretningspraksis. Dette vil blive håndhævet. Forskellen i overtrædelse afgøres af følgende aspekter: art, omfang, alvor, varighed og frekvens. Vær opmærksom som ejer af onlineplatform! ACM og AFM har mulighed for at uddele bøder. De kan også vælge at give din onlineplatform en frist til at løse den fejlagtige situation.

"Vi forventer, at håndhævelsen af de nye regler fra ACM og AFM i vid udstrækning vil basere sig på signaler fra kunder", siger Romviel.