Nieuwe regelgeving online platform

Delen:

Run jij een online platform of wil jij een nieuw online platform opzetten? ? Vanaf mei volgend jaar krijg je te maken met een informatieplicht en nieuwe regels. Voor onder meer beoordelingen, prijzen, aanbiedingen en "gratis" digitale diensten. Lees vooraf de 6 wijzigingen en hoe je hierop kunt voorbereiden met jouw online platform.

Wetsvoorstel voor online platformen 

De regels voor online platformen veranderen door nieuwe Europese richtlijnen om zo consumenten te beschermen. Dankzij deze verandering heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een wetsontwerp opgesteld. Deze zal gelden voor online platformen. Dit voorstel moet op 28 november van dit jaar  in Nederlandse wet zijn omgezet. Het is de bedoeling dat de wet op 28 mei 2022 in werking treedt.

Richtlijn

Jurist en beleidsadviseur Vincent Romviel van Thuiswinkel.org is blij met de nieuwe richtlijn. “De regels uit de richtlijn passen bij de nieuwe digitale ontwikkelingen en zorgen voor gelijke regels voor ondernemers op de Europese markt. Ze beschermen daarnaast de consument beter en versterken het vertrouwen van consumenten in online kopen.”

Wijzigingen regelgeving online platform

Wachten tot mei 2022 is niet nodig. De wijzigingen om aan de komende regels te voldoen zijn al bekend. Je online platform alvast onder de nieuwe regels opzetten is een goed idee. Daarmee onderscheid je op een positieve manier van  concurrenten. Uiteindelijk zullen je klanten profiteren van de nieuwe regels omdat zij meer weten over je manier van werken.

Reviews op online platformen

Plaats je reviews en beoordelingen op jouw online platform? Dan moet je vanaf 28-05-22 het volgende vermelden: 

  1. De manier waarop je verifieert dat beoordelingen van klanten zijn die dit artikel echt hebben gekocht en gebruikt. Dit doe je bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar verdachte patronen, zoals veel voorkomende korte termijn reviews voor een bepaald product of de aanwezigheid van dezelfde teksten voor andere producten. 
  2. Verwerking van zowel positieve als negatieve product recensies. 
  3. Aanwezigheid van sponsoring of betaalde beoordelingen.

Ook is het op sociale netwerken verboden om nep-consument recensies te plaatsen. Denk hierbij aan het (laten) plaatsen van likes en het weergeven ervan.

Consumenten vertrouwen op meningen en aanbevelingen. Met deze bredere openbaarmakingsplicht kunnen klanten beter en eerlijker beoordelen of  reviews echt zijn en een weloverwogen beslissing nemen om iets wel of niet te kopen.

Romviel: "Ondernemers die zijn aangesloten bij ratingbureaus zoals  Kiyoh of Trustmaster voldoen bijvoorbeeld aan hun informatieplicht over reviews door op hun website aan te geven hoe het met de reviews omgaat. Ben je niet aangesloten partijen zoals Kiyoh of Trustmaster, dan moet dit deze zelf  aangeven en naleven. We geloven dat de tijd en kosten die ermee gemoeid zijn niet al te veel zullen zijn."

Personalisatie online platform

Wil jij je klanten een gepersonaliseerd aanbod van goederen of diensten aanbieden? Denk aan een automatisch aanbod op basis van recent zoekopdrachten, aankoopgeschiedenis, woonplaats of andere  kenmerken van klanten die je kent. Het is dan verplicht om je klanten hierover in te lichten voordat ze iets kopen. Een pop-up of een bericht op de afrekenpagina zijn voor de hand liggend hiervoor.

De klant kan ervoor kiezen om te controleren of je aanbod echt aantrekkelijk is. Daardoor kan een klant zoeken naar een aanbieder die deze klantgegevens niet gebruikt of door prijzen met elkaar te vergelijken.

Adverteren op online platform

Ken je ze? Bekende manieren van adverteren. Zoals Geweldige korting, van bedrag A nu voor bedrag B. Komend jaar kun je voor kortingen op een online platform niet meer rekenen op "willekeurige" prijzen. Als je een uitverkoop promoot moet je ten minste 30 dagen vóór de uitverkoop de laagste prijs in gebruik nemen. Daardoor is men genoodzaakt eerlijke prijzen te adverteren en kan men niet de prijs eerst verhogen om vervolgens een korting aan te bieden.

Je mag wel korting laten zien ten opzichte van een concurrent of de adviesprijs van een bepaald product.

Gegevens minen via online platform

Bied je "gratis" digitale diensten aan waarbij consumenten hun persoonlijke gegevens moeten verstrekken? Je moet dan straks meer informatie geven over hoe lang een klant aan de digitale dienst is gekoppeld en hoe de klant zich weer kan afmelden. Men moet sowieso 14 dagen kosteloos en zonder opgave van redenen op kunnen zeggen. Dat is het recht dat consumenten gaan krijgen op jouw online platform. Wordt er geannuleerd? Dan moet je als online platform eigenaar  onmiddellijk de dienstverlening stoppen en de klantgegevens verwijderen.

Verplichtingen voor online platform

Als je een eigen online platform hebt kan een klant een product of dienst van jou afnemen. Maar ook van de ondernemers of consumenten die hun producten of diensten op jouw online platform aanbieden kunnen producten of diensten worden afgenomen. De nieuwe richtlijnen eisen dat de consumenten die gebruikmaken van jouw online platform rechtstreeks op de hoogte worden gesteld met wie ze te maken hebben. Geef aan of het een ondernemer of een consument betreft en welke voorwaarden op de overeenkomst van toepassing zijn. 

Maak deze informatie zichtbaar op je afrekenpagina. Deze informatie verstoppen in de algemene voorwaarden van jouw online platform is bijvoorbeeld niet meer toegestaan. 

Je hebt als online platformhouder een informatieplicht en ook een onderzoeksplicht. Als online platform dien je vooraf informatie over de juridische status (ondernemer of particulier) van de verkopers en de algemene voorwaarden van diegenen die diensten of goederen verkopen via het platform te verstrekken. 

Als er via jouw online platform producten of diensten worden aangeboden door anderen ben je een online platform houder en gelden bovenstaande regels.

Zoekresultaten op online platform

Bied je online zoekfuncties aan? Denk aan een online platform die energieaanbieders, reizen, hotels of andere producten of diensten met elkaar vergelijkt. Ook in dat geval krijg  je te maken met een uitgebreide informatieplicht. Je moet klanten vooraf duidelijk maken welke factoren de resultaten van een zoekopdracht bepalen. Je hoeft je algoritmen niet vrij te geven, maar je moet wel aangeven op welke basis de zoekresultaten tot stand komen. Als bedrijven bijvoorbeeld betalen voor een hogere positie in de zoekresultaten dan moet je daar eerlijk over zijn. Je verstrekt deze informatie vanaf de pagina waar je zoekresultaten getoond worden, ongeacht of de bezoeker iets wel of niet koopt.

Naleving van de regels voor online platform

Heb jij een online platform? De ACM en AFM kunnen boetes opleggen of overtreders een termijn geven waarbinnen zij de onjuiste situatie moeten oplossen. De boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet van een online platform of tot een maximumboete van 2 miljoen euro. Als een overtreding vaker voorkomt kan het percentage zelfs oplopen naar 10% van de jaaromzet van het online platform.

Voldoet jouw online platform  niet aan de nieuwe regelgeving dan beschouwen de Autoriteit Consument en Markt  (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het als oneerlijk zakendoen. Hierop zal worden gehandhaafd. Er wordt verschil gemaakt in de overtreding door middel van de volgende aspecten: aard, omvang, ernst, duur en frequentie. Let op als online platform houder! De ACM en AFM hebben de mogelijkheid boetes uit te delen. Zij kunnen er ook voor kiezen om jouw online platform een termijn te geven waarin de onjuiste situatie opgelost moet worden. 

“Wij verwachten dat de handhaving van de nieuwe regels door ACM en AFM voor een groot deel zal plaatsvinden op basis van signalering door klanten”, aldus Romviel.